Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nyakunkon az allergiaszezon

2018-03-11
12:53
2018-03-11
15:35
Forrás
Pannon RTV
A hét végi felmelegedés örömet szerez a tavaszt váróknak, ám az allergiások életét megkeseríti.

Az enyhe időjárás miatt már most bajban lehetnek az allergiások. Soha ilyen korán nem kezdődött még el az allergiaszezon az elmúlt évtizedekben, mint idén. Már virágzik a mogyoró és megjelentek a gombaspórák is. A patikákba egyre többen érkeznek orrfolyásos, szemviszketéses tünetekkel, amik az allergia egyértelmű jelei.

Márciusban a nyár-, éger-, szil-, juhar- és fűzfára allergiásoknál jelentkezhet szénanátha, de már a ciprus- és fenyőfélékre érzékenyeknél is megmutatkozhatnak a tünetek.

Márton Éva:
„- Főleg erre a tuja virágra, meg a tiszafának a porára, igen.
- És olyankor milyen panaszai jelentkeznek, milyen tünetek?
- Fulladok, nehezen lélegzek, fulladok főleg.
- Hogyan tud védekezni ellene, mit tesz olyankor?
- Semmit, semmit.”

Masa Ilona:
„- Allergiás vagyok.
- Mire konkrétan?
- A mogyorónak a virágjára.
- Az elég kellemetlen, mert most kezd virágozni.
- Igen, igen.
- Milyen tüneteket tapasztal?
- Könnyezik mindig a szemem.”

Aki allergiás tüneteket tapasztal, javasolt mielőbb szakorvoshoz fordulnia, hogy a tüneti kezeléshez szükséges készítményeket beszerezze. Szteroid orrtisztító, antihisztamin hatóanyagú gyógyszerek segítenek átvészelni az adott növény virágzásának időszakát. Brezovszki Boldizsár azt mondja: ő nem, de fia komoly allergiával küszködik. „Kapott injekciót is, meg ilyen spray-félét, amit az orrába fúj, meg hát küzd vele, de hát ez van.”

A környékünkön élők legalább 30-40 százaléka valamilyen allergiában szenved és ez a szám csak növekszik. Gyakran már csecsemő vagy pubertás korban, van akinél csak felnőttkorban alakulnak ki a tünetek: kiütés, orrfolyás, köhögés, tüsszögés, szénanátha - mondja dr. Pajor Margit háziorvos. „A meghatározott virágzás előtt, és az allergiás tünetek megjelenése előtt legalább tíz nappal, meg kell kezdeni az antihisztaminokat szedni, az allergia elleni gyógyszereket, hogy minél kevésbé alakuljanak ki ezek a tünetek. Ezenkívül az orrcseppek, a szemcseppek és a különböző pumpás, vagyis a spray formájában található gyógyszereket a meghatározott utasítás szerint kell használni.”

A leghatékonyabb az inhalációs gyógykezelés. A nem kezelt allergiás betegnél gyakori az újabb allergiák megjelenése, az elhanyagolt betegség krónikussá válhat, szövődményeként pedig hangszál- és hörgőgyulladás, vagy akár asztma is kialakulhat - tette hozzá a doktornő.

allergia
szénanátha

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.