Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Nyakunkon az allergiaszezon

2022.02.22
13:26
2022.02.22
16:06
Forrás
Pannon RTV
Orrfolyás, torokkaparás, szemviszketés, tüsszögés - csak néhány kellemetlen tünet azok közül, amely egy szezonális allergiára érzékeny ember életét nap mint nap megnehezíti. Főleg tavasszal.

A tüneteket elsősorban virágpor, pollen, illetve különböző gombaspórák fehérje-alkotórészei okozzák.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Ebben az időszakban a pollenallergia-szezon már beindult. Nagyon sok kellemetlenséget okozhat az arra érzékeny embereknél. Viszont, nagy segítséget jelenthet az, ha ismerjük, hogy egyes virágok, növények, fák mikor borulnak virágba és mikor védekezhetünk ellenük.

Néhány ember számára az allergiaszezon csak nyáron indul, a fűfélék virágzásának kezdetével, azonban vannak olyanok is, akik már a tél végén is tapasztalják a kellemetlen tüneteket.

Kávai Tibor, Magyarkanizsa: „A pollenra vagyok allergiás. Pláne ebben a tavaszi időszakban, amikor kezdenek már a fák, meg a virágok virágozni. Nyár vége felé pedig a parlagfűre. Akkor bekönnyezik a szemem, az orrom is nagyon folyik.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A szénanátha-szezon a jelenleg is barkázó mogyoróval indult, erre nagyon sokan érzékenyek a környékünkön. Ha azonban időben kezdjük a megelőzést, akkor akár enyhébb tünetekkel is átvészelhetjük ezt az időszakot.

Dr. Katona Szabó Lívia, orvos, Magyarkanizsa: „Ilyenkor antihisztaminokat szoktunk javasolni, a tünetek csökkentésére. Amennyiben valaki tudja, hogy szénanáthás, akkor akár már egy hónappal előbb is egy kromolin hatóanyagú gyógyszert elkezdhet szedni. Ennek az a tulajdonsága, hogy a hízósejteket stabilizálja, nem szabadul fel a hisztamin és tünetek nem jelennek meg, vagy sokkal kisebb mértékben.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az orvos hozzátette, tévhit, hogy a szénanátha ellen a kalcium hatásos lenne, valamint orrcsepp használata sem ajánlatos. Emellett kerülni kell a nyugtató alapú gyógynövényeket és az utazási tablettákat is.

allergia
allergiaszezon
Dr. Katona Szabó Lívia
pollen

Most

09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.
07:10, Frissítve: 10:03

Összmagyar Egyetemista Tábor 2022

Háromszáz magyar egyetemista érkezik a Kárpát-medencéből és a nagyvilág diaszpóraközösségeiből a Rákóczi Szövetség egyetemistatáborába, Magyarországra. A Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő táborban vajdasági diákok is képviseltetik magukat.

Népszerű