Ugrás a tartalomra

Ismét Nyári Egyetem a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

2017.07.03
13:17
2017.10.04
11:59
Megkezdődött a Nyári Egyetem a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A rendezvényen egyetemi tanárok tartanak előadásokat a pedagógusoknak.

Megkezdődött a Nyári Egyetem a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A szombatig tartó rendezvényen egyetemi tanárok tartanak előadásokat a pedagógusoknak. A gyakorló tanárok olyan technikákat tanulhatnak meg, amelyeket az iskolákban alkalmazni tudnak majd.

Az első képzésen a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók motivációjával foglalkoztak a résztvevő pedagógusok. A tanárok, tanítók nap mint nap találkoznak tanulási nehézségekkel küzdő és figyelemzavaros diákokkal, ami miatt még jobban fel kell készülniük az órákra – mondják a pedagógusok. Üveges Gizella, magyartanár, Október 18. Á.I., Zentagunaras: „Szinte minden osztályban jelen van, amióta a speciális tagozatok számát csökkentik, azóta ott vannak a hátrányos helyzetű tanulók, IOP-osnak hívjuk őket, ott vannak nálunk az iskolában és megnehezítik a munkánkat.”


Ez egy kétoldalú képzéssorozat, ahol a résztvevők is elmondhatják tapasztalataikat, illetve olyan technikákat tanulhatnak meg, amelyeket az iskolákban tudnak majd alkalmazni. Grabovac Beáta, egyetemi docens, MTTK, Szabadka: „A motivációról és az érzelmekről is szó lesz, valamint gyakorlati szinten is foglalkozunk azzal, hogy hogyan lehet irányítani az érzelmeket, kordában tartani az agressziót és hasonlók. Emellett önismereti feladatokat is kapnak a pedagógusok és irányelveket arra, hogyan tudjanak sikeresebben dolgozni az iskolában, esetleg a problémás gyerekekkel és a tehetségekkel is.”

A halmozottan hátrányos tanulók motivációja igen aktuális és a pedagógusok körében is népszerű téma, de más jellegű előadásokon is részt vehetnek a héten az érdeklődők. Námesztovszki Zsolt, pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettes, MTTK, Szabadka: „Lesz egy magyar nyelv és irodalom képzésünk. Heurisztikus nyelvi kísérletekről szól majd ez a képzés. Lesz egy egy informatikaképzés, a Web 2-es eszközökről. Egy ingyenesen felhasználható online eszközök csokráról fog az egész képzés szólni, illetve lesz egy Együtt alkotunk, képzőművészeti jellegű képzés, ahol egy műhelymunkával egybekötött elméleti előadás lesz.”


Az akkreditált képzésre mintegy 50 pedagógus jelentkezett. A cél olyan témakörökben hasznos ismeretekkel bővíteni a gyakorló pedagógusok tudását, amelyek a leginkább foglalkoztatják, érdeklik őket.

Nyári egyetem az MTTK-n

Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Nyári Egyetem
tanárok

Most

22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.