Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A nyelvtől a stílusig címmel tartottak előadást az MTTK-n

2019-11-09
17:22
2019-11-09
18:35
Forrás
Pannon RTV
A továbbképzésre elsősorban az újságírókat, lektorokat, fordítókat, könyvtárosokat várták, de a pedagógusok érdeklődésére is számítottak.

A szervező a szabadkai Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub volt. Egy újságíró fogalmazzon úgy, hogy az olvasó megértse, hogy mit akar mondani - mondta Kemény Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének nyugalmazott tudományos tanácsadója a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében. Az szakember előadásában kiemelte, a második követelmény, hogy lehetőleg változatosan, színesen, szépen, hajlékonyan fejezze ki magát az újságíró, olyan stílusban, amely a témához és az olvasó várakozásaihoz alkalmazkodik.

Kemény Gábor nyelvi babonákról is beszélt: „A kötőszóhasználattal, szórenddel kapcsolatos babonáknak a gazdag gyűjteménye. Ezek közül csak egyet hadd idézzek, a leggyakoribbat, hogy és-sel nem kezdünk mondatot, amire csak azt mondom, hogy: És akkor mi van, ha én és-sel akarok kezdeni egy mondatot, az attól még nagyon jó mondat lehet. De persze, attól még hadd mondjam meg, hogy a nyelvészek, nyelvművelők soha nem állítottak ilyesmit, hogy és-sel nem kezdünk mondatot. Ez valahogy az iskola és a sajtó tájékán született, ez a nyelvi babona, de gondolom, hogy önök ezek után már soha nem fogják ezt képviselni.”

MTTK
Szabadka
továbbképzés
Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub

Most

Népszerű

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.