Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A nyelvtől a stílusig címmel tartottak előadást az MTTK-n

2019-11-09
17:22
2019-11-09
18:35
Forrás
Pannon RTV
A továbbképzésre elsősorban az újságírókat, lektorokat, fordítókat, könyvtárosokat várták, de a pedagógusok érdeklődésére is számítottak.

A szervező a szabadkai Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub volt. Egy újságíró fogalmazzon úgy, hogy az olvasó megértse, hogy mit akar mondani - mondta Kemény Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének nyugalmazott tudományos tanácsadója a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében. Az szakember előadásában kiemelte, a második követelmény, hogy lehetőleg változatosan, színesen, szépen, hajlékonyan fejezze ki magát az újságíró, olyan stílusban, amely a témához és az olvasó várakozásaihoz alkalmazkodik.

Kemény Gábor nyelvi babonákról is beszélt: „A kötőszóhasználattal, szórenddel kapcsolatos babonáknak a gazdag gyűjteménye. Ezek közül csak egyet hadd idézzek, a leggyakoribbat, hogy és-sel nem kezdünk mondatot, amire csak azt mondom, hogy: És akkor mi van, ha én és-sel akarok kezdeni egy mondatot, az attól még nagyon jó mondat lehet. De persze, attól még hadd mondjam meg, hogy a nyelvészek, nyelvművelők soha nem állítottak ilyesmit, hogy és-sel nem kezdünk mondatot. Ez valahogy az iskola és a sajtó tájékán született, ez a nyelvi babona, de gondolom, hogy önök ezek után már soha nem fogják ezt képviselni.”

MTTK
Szabadka
továbbképzés
Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub

Most

19:18, Frissítve: 19:25

Jótékonysági Lutheránus bál Ludason

Csaknem 200 fő részvételével tartották meg Ludason a 3. Lutheránus bált. Az eseményen a verbászi evangélikus templom renoválási munkálatainak folytatására gyűjtöttek pénzt.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.