Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nyilas Mihály szerint hamarosan ismét lesznek kétnyelvű dokumentumok

2019-01-16
17:49
2019-01-16
18:00
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában jelenleg nem adnak ki kétnyelvű anyakönyvi kivonatot. Január 1-től a központi anyakönyvi bázist használják, a hivatalok a kétnyelvű űrlapot csak szerb nyelven, cirill betűkkel tölthetik ki.

A Magyar Mozgalom közleményben reagált a kialakult helyzetre. Azt írják, ezeket a dokumentumokat a polgár nem tudja használni olyan eljárásokban, amelyekben a hatóság magyar nyelvű okiratok benyújtását várja el, ilyen például a Vajdaságban született gyermekek magyarországi anyakönyvezése. A témában Nyilas Mihály tartományi nemzeti közösségi titkár stábunknak Újvidéken azt mondta: jelenleg dolgoznak a helyzet megoldásán. Szerinte hamarosan ismét lesznek kétnyelvű dokumentumok.

Nyilas Mihály, tartományi nemzeti közösségi titkár: „A törvény módosult és némi nehézséget gördített az elé, hogy a kétnyelvű, többnyelvű anyakönyvi kivonatokat az anyakönyvvezetők, az önkormányzatok kiadják. Az adatbázis központi, és egy olyan applikáció, szoftver működik, amely egységes az egész országban. Ez gördített akadályt az elé, hogy a nyelvhasználati jog érvényesüljön, és én úgy gondolom, hogy a kezdeti nehézségek után, ami most az év elején adódott, mindenképpen lesz olyan megoldás találva, ami biztosítja a szerzett jogokat, és ezek az anyakönyvi kivonatok többnyelvűen kiadásra kerülhetnek.”

anyakönyvi kivonat
kétnyelvű
Nyilas Mihály

Most

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.