Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sava Radovanović

Nyolcadikos diákok követelték Šarčević lemondását

2019-06-19
18:33
Forrás
MTI
Több száz nyolcadikos diák vonult utcára szerdán Belgrádban Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter lemondását követelve.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Egy nappal korábban ugyanis kiderült, hogy kiszivárogtak a matematika kisérettségi kérdései, és ezért elhalasztották a vizsgát. Hétfőn mintegy 70 ezer végzős általános iskolás vizsgázott anyanyelvből, szerdán pedig a kombinált tesztet töltötték ki. A módosított matematika kisérettségit csütörtökre halasztották. A diákok szerint viszont vagy egyáltalán nem kellene megtartani a vizsgát, vagy az egész kisérettségit semmisnek kellene nyilvánítani, és a tanulóknak kizárólag a tanulmányi eredményeik alapján kellene bejutniuk a középiskolákba. A tesztlapokat készítő nyomda három dolgozóját egy évig terjedő börtönbüntetésre ítélték az eset miatt. Bármilyen megoldás is születik, a diákok mindenképpen azt követelik, hogy mondjon le az oktatási miniszter. A miniszter kijelentette, az anyanyelvi és a kombinált teszt nem szivárgott ki. Hasonló esetre pedig a jövőben nem kell számítani, a jövő évtől ugyanis elektronikus vizsgákat vezetnek be.

Mladen Šarčević
tüntetés
lemondás
Belgrád

Most

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.