Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

A Nyugat-Balkán országai továbbra sem foglalkoznak a folyókban felgyülemlő szeméttel

2023.02.01
10:07
Forrás
MTI
A Nyugat-Balkán országai továbbra sem foglalkoznak a folyókban felgyülemlő szeméttel, annak ellenére, hogy az európai uniós tagságra várva ezeket a problémákat is meg kellene oldaniuk.

Az utóbbi néhány hétben számos fénykép és videófelvétel jelent meg az érintett országok vizeiről. Az Albánia, Montenegró, Szerbia és Bosznia-Hercegovina területén áthaladó Lim folyó, a Drina jobb oldali mellékfolyója rendszeresen "úszó szemétteleppé" változik - hangzott el a szerb közmédia beszámolójában. A délnyugat-szerbiai Pribojnál található gátnál naponta akár 25 teherautónyi szemetet is kihalásznak. A helyi aktivisták jelentése szerint november óta mintegy húszezer köbméter hulladékot halásztak ki a folyóból.

A december végi és január eleji áradások a térség jelentős részén gondokat okoztak, és felszínre hozták azt a többtonnányi szemetet is, amely rendszeresen a folyókba vagy a folyók menti illegális hulladéklerakókba kerül a Nyugat-Balkán országaiban.

szemét
folyó
Nyugat-Balkán
természetvédelem
környezetszennyezés

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 16:46

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.