Ugrás a tartalomra
parlament.rs

A nyugdíjtörvény módosítása első lépés a rendszer megújítása felé

2021.06.16
17:02
2021.06.16
17:24
Forrás
Pannon RTV
A nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény módosítási javaslata szerepelt a köztársasági parlament mai ülésén.

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője elmondta, a VMSZ el fogja fogadni a törvénymódosítási javaslatot, mert abban garantálnák a jogbiztonságot és a generációk közötti szolidaritást a mezőgazdasági termelőknek. A törvényjavaslat érinti azokat is, akik a 2014-es törvénnyel nem jogosultak az öregségi nyugdíjra, ezáltal mintegy 15 ezer ember ügye oldódna meg, illetve esetlegesen további 7 ezeré, mutatott rá Fremond. A mezőgazdasági termelők közül sokan nem tudják fizetni a kötelező járulékokat, mert nincs elegendő bevételük, ezért tartozásban vannak. Nagyon kevesen tudnak elsőrendűen a földművelésből élni, amihez köze van a biztosítási adminisztráció nehézségeinek is. A VMSZ számára a törvénymódosítás az első lépés a vonatkozó törvény és a nyugdíjrendszer alapvető megújítása felé, főleg azon része, amely a mezőgazdasági termelők időskori juttatására vonatkozik.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Az a tény, hogy csak minden hatodik mezőgazdasági termelő fizeti rendszeresen a nyugdíjbiztosításra vonatkozó járulékot, hogy 175 ezer termelőnek fejenként mintegy 8600 eurós tartozása van a járulékok tekintetében, az felvet egy fontos kérdést, méghozzá azt, hogy ezen termelők közül ki fogja visszafizetni a tartozását annak érdekében, hogy jogot formáljon a nyugdíjra? Természetesen nem arról van szó, hogy ezek a mezőgazdasági termelők nem szeretnék kifizetni ezeket az éves összegeket. Egyszerűen nincs gazdasági lehetőségük, hogy ezt kifizessék. Becslések szerint csupán 50 és 70 ezerre tehető azon mezőgazdasági termelők száma, akik nyereséges ágazatokban tevékenykednek.”

nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény
Szerbia
parlament
Fremond Árpád

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű