Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Nyugtalanok az észak-bácskaiak az ismét tömegesen érkező migránsok miatt

2020-05-18
14:21
2020-05-18
16:25
Forrás
Pannon RTV
A rendkívüli állapot felfüggesztésével a szerbiai befogadóközpontok többsége ismét nyitottá vált, a migránsok szabadon mozoghatnak.

Az észak-bácskai határ menti településekre ismét kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek azok az illegális bevándorlók, akik a magyar határon keresztül szeretnének az Európai Unió területére jutni.

Horgos külterületén kisebb-nagyobb csoportokban vonulnak a migránsok a Horgos-Röszke közúti határátkelőhely irányába, amely jelenleg a koronavírus-járvány miatt zárva tart. Ott várják a megfelelő alkalmat, a bozótosokban megbújva, hogy az éj leple alatt átkelhessenek, vagy legalábbis megpróbáljanak átmenni a magyar határkerítésen.

Élelmet, üdítőket, sátrakat, ruhát cipelnek magukkal. Tartanak a koronavírustól, ezért ők is szájmaszkot viselnek. Csaknem ötven nap bezártság után most egyre tömegesebben indulnak el a magyar határ felé.

Jaser és Ahmed Algériából jöttek, barátaikkal egy magyarkanizsai kávézóban pihentek. Stábunknak Jaser elmondta: „Én Franciaországba megyek. Az a tervem, hogy új életet kezdjek. Jobb életet, a legjobbat szeretném magamnak. Tegnap, lenn a folyó mentén már megpróbáltam átkelni a magyar határon.”

Ahmed arról beszélt, hogy Németországba szeretne menni: „Az a tervem, hogy átjussak a szerb határon Magyarország felé, de nagyon nehéz, mert a magyar rendőrök mindig ott vannak, nem tudunk átjutni a határon. Ha mégis átjutunk, akkor visszatoloncolnak.”

Az illegális bevándorlók többsége azt mondja, ha többszöri próbálkozás után sem sikerül a magyar határon átjutniuk, akkor majd Románia, Bosznia-Hercegovina vagy Horvátország felé veszik az irányt. Legtöbbjük jól ismeri valamennyi nyugat-balkáni útvonalat.

A rendkívüli állapot feloldásának a magyarkanizsai polgárok nem sokáig örültek. A bezártságból ugyanis a migránsok is kiszabadultak - panaszolta stábunknak File Erzsébet: „Ezeknek az embereknek mi azt se tudjuk, mi a nevük, honnan jönnek, milyen betegek. Minket most bezártak ötven napra, ők meg most itt szabadon. Egy hét alatt megváltozott az egész világhelyzet, az ország helyzete, az emberek ezt nem tudják hogy kategorizálni, hogy most mi van? Mi történik? Mi lesz holnap? Teljes bizonytalanságban élünk velük. Mert láttuk, hogy Siden is törnek-zúznak, ez 24 óra alatt megváltozhat.”

Napról napra többen jönnek a Tisza-menti kisvárosba, szerencsére azonban egyelőre csak átutazóban vannak, a horgosi határ felé - szögezte le Lackó Róbert, Magyarkanizsa migránsüggyel megbízott koordinátora: „Az elmúlt 4-5-6 napban már ismét megjelentek a migránsok főleg Horgoson, a határövezetben. Martonoson kisebb számban, átutazóban több személy, és hát Magyarkanizsán is napi szinten öt, hét, kettes csoportok megjelennek, kéregetnek a benzinkutakon, nézelődnek, hogy hol lehet autóból valamit elcsenni, és hát újra egy nyugtalanságot kezdenek Magyarkanizsán is érvényesíteni.”

Lackó Róbert reméli, hogy az országban rekedt migránsok zöme mégsem a magyar határ felé indul el, olyan információik vannak ugyanis, hogy többségük a Drina, azaz Bosznia-Hercegovina irányába tart.

migráns
Magyarkanizsa
Lackó Róbert
Horgos
illegális bevándorlás

Most

Népszerű