Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Oktatási kiállítás nyílt Újvidéken

2023.03.09
15:43
2023.03.09
18:46
Forrás
Pannon RTV
A rendezvény tökéletes alkalom a végzős általános és középiskolás diákok számára, hogy megismerjék a továbbtanulási lehetőségeket Vajdaságban. Az eseményt Branko Ružić oktatási miniszter nyitotta meg.

A kétnapos oktatási vásáron újvidéki középiskolák, az Újvidéki Egyetem összes kara, valamint Vajdaság területén működő felsőoktatási intézmények, illetve bosznia-hercegovinai, szlovén és horvátországi oktatási intézmények is bemutatkoznak. Vajdaság egész területéről érkeztek diákok, akik a számukra oktatási intézményt keresték.

Đina Marković, diák, Zenta:
„ -Szeretnék valamilyen informatikai vagy közgazdasági karon tanulni.
- Találtál itt olyan iskolákat, amelyek érdekelnek?
- Igen, a Közgazdasági Kar, az informatikai akadémia és még egy-két ilyen iskola.”

Több mint 40 oktatási intézmény vesz részt az idei kiállításon. A tanárok és diákok gyakorlatban is bemutatják a különböző karok érdekességeit. A Dr. Lazar Vrkatić Jogtudományi és Üzleti Kar tanulói a törvényszéki tudós munkájába vezették be az idelátogatókat.

Marko Nićetin, hallgató, Dr. Lazar Vrkatić Jogtudományi és Üzleti Kar: „Egyetemünk 2006-ban alakult, és az első akkreditált magánkar Szerbiában. Négy alapképzési irány van, üzleti pszichológia, biztonság és kriminalisztika, angol nyelv és jog.”

Jovana Trbulin, hallgató, Dr. Lazar Vrkatić Jogtudományi és Üzleti Kar: „A gyakorlat második évben kezdődik. Az első gyakorlat a törvényszéki tudományokhoz fűződik, itt a tanárok segítségével dolgozunk és a bűnügyi és a törvényszéki tudomány alapvető módszereivel ismerkedünk.”

A középiskolák és egyetemek mellett az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskola is képviseltette magát. Az intézményben magyar nyelvű tanítás is folyik.

Faragó Benilda, tanító, Sonja Marinković Általános Iskola, Újvidék: „Kétnyelvű iskola a három kétnyelvű iskola közül, kis létszámú osztályok, kevesen vannak, így tudunk velük egyénileg is foglalkozni, persze kapcsolatban vagyunk a többi osztállyal is, hogy megérezzék a közösségi szellemet.”

A kiállításon az érdeklődök arra is rálátást kapnak, hogy az adott végzettséggel milyen területeken tudnak elhelyezkedni.

Búzás Brigitta, munkatárs, Karrierépítő Központ, MTTK, Szabadka: „Nálunk egy magyar nyelvterületen, általános képzettséggel és műveltséggel rendelkező fiatalt kapunk, aki a vajdasági szféra bármely területén, ahol szükséges a magyar nyelvtudás és a kifejezőkészség, megállja a helyét.”

A tartományi oktatási titkárság nagy mértékben támogatja a rendezvényt. Céljuk, hogy a diákok minél jobban informálódhassanak a továbbtanulási lehetőségekről.

Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár: „A tartományi oktatási titkárság ez évben is támogatta azokat az iskolákat, azokat a középiskolákat, akik a diákjaikat szerették volna utaztatni erre a vásárra és azt gondolom, hogy ez egy jó döntés, hiszen így lehetőségük van az összes iskolának és diáknak, hogy részt vegyen ezen a vásáron és jövőbe is folytatni fogjuk ezt a tevékenységet.”

Újvidék idén egymillió dinárt különített el a költségvetéséből a város területén működő középiskolák bemutatására - mondta Dina Vučinić, a Városi Tanács oktatással megbízott tagja.

Az újvidéki oktatási vásár megnyitóján Branko Ružić illetékes miniszter kiemelte a szerbiai oktatás inkluzivitását, elérhetőségét és változatosságát. Hozzátette, egyedinek mondható, mivel biztosítja a nemzeti közösségek számára az anyanyelven történő oktatást. Ružić hangsúlyozta, az iskoláskor előtti kortól az egyetemig, nyolc nemzeti közösség nyelvén biztosítják a tudás megszerzését, ezzel pedig csak kevés ország dicsekedhet. Ezt látjuk a nálunk használatos rendszer értékének és érdemének - részletezte a miniszter. A legfrissebb adatok szerint jelenleg a diákok 5,7 százaléka tanul valamelyik nemzeti közösség nyelvén. Branko Ružić ugyancsak dicsérte az oktatási rendszerben tapasztalható együttműködést a köztársasági, a tartományi és a helyi szintű intézmények között.

oktatási kiállítás
Újvidék
iskola
továbbtanulás
Szakállas Zsolt

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.