Ugrás a tartalomra
Pixabay

Október 31-e a reformáció emléknapja

2021.10.31
08:08
2021.10.31
16:53
Forrás
Pannon RTV
A protestáns világ ekkor emlékezik meg arról, hogy 1517. október 31-én Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára kitűzte 95 pontból álló tételsorát.

A célja nem a reformáció elindítása volt, csupán az egyház lelki megújulását szorgalmazta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy vissza kell térni a tiszta hithez, Istenhez. A Kárpát-medencében élő magyarok között is nagy hagyománya van a nap megünneplésének, a legtöbb protestáns gyülekezet ünnepi istentiszteletet tart ezen a napon.

A Szabadkai Református Egyházközség karanténkötelezettségi okokból online tart istentiszteletet. Az Evangélikus templomban 10 órától lesz istentisztelet, majd ezt követően Luther Márton és Kálvin János reformátorok, valamint Iványi István tanár, történész, az evangélikus egyházi gyülekezet első szabadkai felügyelőjének mellszobrát is megkoszorúzták a Reformáció terén.

Harangozó László, a Szabadkai Református Egyházközség lelkésze arra mutatott rá, hogy ilyenkor nem azt ünnepeljük, hogy az egyház szakadást élt meg és különböző felekezetek születtek, hanem a megújulást és a megtisztulást.

"Az egyháznak folyamatosan meg kell újulnia, és ez kellene, hogy legyen a célja az egyházunknak, hogy folyamatosan megújulni. Ebben a modern korban az emberhez igazodva, de azt az igazságot hirdetve, az igazsághoz ragaszkodva amit kapott az igéből, azt átadni. Mindig is szükség volt erre, és a mai modern korban is, bár sokszor azt mondják, hogy nincs szükség Istenre, vallásra, ezt el kellene hagyni, Isten nélkül nem tud az ember létezni."

reformáció
Luther Márton
vallás

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű