Ugrás a tartalomra

Olvasóvá nevelnek a fiataloknak szóló újságok

2020.09.17
12:39
2020.09.17
17:56
Forrás
Pannon RTV
Folytatja körútját a Magyar Szó Lapkiadó Kft. és a Magyar Nemzeti Tanács. Az akcióval a Mézeskalácsot, a Jó Pajtást és a Képes Ifjúságot népszerűsítik.

Ma délelőtt a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolába és a Széchenyi István Általános Iskolába látogattak el az illetékesek.

A szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola harmadik osztályos tanulói érdeklődve hallgatták végig a Képes Ifjúság bemutatását, hiszen ez a lap kimondottan az ő korosztályukat célozza meg.

Krizsán Szabrina, tanuló, Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka: „Igazából nagyon tetszett, hogy a környezetből vesznek ki dolgokat és képeket, írásokat jelentetnek meg, amiket mi küldünk be.”

A Képes Ifjúságot Benedek Miklós, a lap szerkesztője mutatta be a diákoknak. A Képes Ifjúság Trianon 100 címet viselő tematikus számába olyan személyek alkotásai kerültek be, akik ritkán írnak ifjúsági újságba – mondta a szerkesztő: „Volt, aki az előzményekről írt, volt, aki a következményekről. Volt, aki egy fiktív életrajzot írt, volt, aki pedig az akkori sajtóba nyújtott betekintést számunkra. Emellett ugye művészi oldalát is igyekeztünk megfogni Trianonnak, született egy vers, illetve arról is született egy írás, hogy miféle háborús regények láttak napvilágot az első világháborúhoz kötődően.”

A Széchenyi István Általános Iskola az újságokat népszerűsítő körút következő állomása. Az iskola diákjai rendszeresen olvassák a legkisebbeknek szóló Mézeskalácsot, valamint a Jó Pajtást is.

Varró Nikoletta, tanuló, Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka: „Nekem azért jó a Jó Pajtás, mert valójában sok minden infót megtudhatunk, láthatjuk más gyerekek művét, fogalmazásait. Szóval szerintem nagyon jó, hogy megcsinálták ezt az újságot.”

A Magyar Szó legfőbb szándéka a nyomtatott sajtó népszerűsítése és az, hogy a fiatalok olvasókká, vagy akár íróvá válhassanak – fogalmazott Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője: „Idén decemberben 76 éves lesz a Magyar Szó, és amikor az elődeink szervezték a lapeladást, a Magyar Szó lapeladását, akkor gondoltak arra, hogy utánpótlást kellene nevelni. Így fogant meg a gondolat, hogy a legkisebbekhez, az általános iskolásokhoz és a középiskolásokhoz is szólni kell. És így jött létre a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság.”

A szülők mellett a pedagógus feladata is, hogy olvasóvá nevelje a gyerekeket – hangsúlyozta De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja: „Szeretnénk buzdítani a diákokat arra, hogy minél többet olvassanak, hogy minél többször vegyenek a kezükbe nyomtatott folyóiratot, újságot, könyvet. Hiszen azzal, hogy olvasnak bővítik a tudásukat, bővítik a szókincsüket, az írásos készségüket és nagyon sok ismeretet sajátítanak el, de úgy gondoljuk, hogy egyben a diákok szórakoznak is és kikapcsolódnak is.”

Magyarország kormányának támogatásával jelentette meg a lapkiadó a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság különszámát, amelyeket minden magyarul tanuló diákhoz ingyenesen eljuttatnak.

Magyar Szó Lapkiadó Kft.
mézeskalács
Jó Pajtás gyermeklap
Képes Ifjúság
Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola
Széchenyi István Általános Iskola
Varjú Márta
De Negri Ibolya
Magyar Nemzeti Tanács
Benedek Miklós

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.