Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexandra_Koch

Omikron variáns: Jobban fertőz, de enyhébbek a tünetek

2021.12.08
11:05
2021.12.08
15:46
Forrás
Pannon RTV
Jobban fertőz, de enyhébbek a tünetek - ez az omikron a járványügyi szakemberek szerint.

Tovább csökkent a Szabadkai Közkórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma is  - olvasható az intézmény kimutatásában. A hétvége alatt 93 fertőzött személy vizsgálatát végezték el, közülük 23-an szorultak kórházi ápolásra. 27 személyt ugyanakkor hazaengedtek. A kórházban jelenleg 77 covid-fertőzött beteget kezelnek, 12-en lélegeztetőgépen vannak.

A Közügyekben dr. Bohucki Nebojsa elmondta, az új koronavírus-variáns sokkal gyorsabban terjed, de kevésbé súlyos lefolyású az előzőekkel ellentétben. Arról azonban még korai beszélni, hogy mennyire veszélyes mutánsról van szó, az alacsony betegszám miatt - tette hozzá a járványügyi szakorvos. Mint mondta, a védőoltások kombinálása eredményes lehet az új variánssal szemben: „A vírusok változnak, mutálódnak, a védőoltások nem. Azt, hogy lesz-e megfelelő, aktuális védőoltás, nem tudjuk, de nagyon gyorsan, 45-60 napon belül előállítható egy teljesen új védőoltás. Nem új technológiai szempontból, hanem például az S-fehérjén fognak változtatni. Attól függ, milyen mutáció történt. De addig is, amíg nincs meg a megfelelő védőoltás, hordani kell a maszkot, tehát tudjuk, hogyan kell harcolni a vírus ellen.”

Dr. Bohucki Nebojsa
omikron
koronavírus
járvány
koronavírus-járvány
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzöttek

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.