Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Online oktatás vagy személyes tanulás az iskolában?

2020.07.31
12:50
Forrás
Tanjug
Az általános iskolások szülei eldönthetik, hogy ősztől gyerekeik online követik az oktatást, vagy iskolába mennek és ott tanulnak - nyilatkozta a Tanjugnak ma Mladen Šarčević oktatási miniszter.

Az élőben, személyes jelenlét mellett történő oktatáson való részvétel az alsós diákoknak ajánlott, hiszen a gyerekek 12 éves kor alatt a törvény szerint sem maradhatnak egyedül otthon. Az elsősök esetében kiváltképpen fontos a személyes oktatás, hogy megszokják az iskolát - tette hozzá a miniszter.

Többféle modellt dolgoztak ki a tárcánál, ezeket a jövő hét elején mutatják be az országos válságstábnak. Annyit már lehet tudni a tanévkezdésről, hogy szeptember elsejétől az általános iskolásoknak négy órájuk lesz, az órák pedig 35 percig tartanak majd. Októbertől a nyolcadikosoknak fokozatosan növelik majd az óraszámukat.

Az elsősök és másodikosok 8-tól 11 óráig lesznek az iskolában, a harmadikosok és negyedikesek 11-től 14-ig tanulnak majd bent, az ötödikesek és hatodikosok 14-től 17-ig, a hetedikesek és nyolcadikosok pedig 17 órától 20 óráig járnak majd iskolába.

Egy teremben legfeljebb 15 diák tartózkodhat, a váltások között pedig rendszeresen fertőtlenítést végeznek.

A középiskolások esetében kicsit másként néz majd ki a tanítás. Általában két váltásban dolgoznak, és váltogatni fogják még az online és az iskolai tanítást. Egy hétig az elsős és másodikos középiskolások járnak be, a másik héten a harmadikos és negyedikes tanulók. Amikor otthon maradnak, online követik a távoktatást.

Pannon RTV/Nino Gualtieri

Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter: „Nem csak az általános iskolás elsősök munkájára fordítunk kiemelt figyelmet, hanem az egyetemistákéra is. Mindenki számára kidolgoztunk modelleket és kapcsolatban állunk az egyetemekkel, az iskolák vezetőségeivel. Nagyon fontos, hogy a gyerekek az idejük egy részét, amennyiben ezt a járványügyi helyzet is megengedi majd, az iskolákban töltsék. Nagyon fontos volt számunkra, hogy ne csak az alsós diákok töltsenek valamennyi időt az iskolákban, hanem hogy a felsős diákok részére is megteremtsük erre a feltételeket. Ugyanakkor ezzel egy időben felvesszük az órákat is. Egy profi stúdióban, két kamerával, nagyon jól működik, minden anyagot felveszünk. Valószínűleg a szerb közmédia 3-as csatornáján, és a Planeta nevű platformon lesz elérhető az anyag. Továbbá regionális televíziók is sugározzák majd a tananyagot, különösen a nemzeti közösségeknek Vajdaság területén.”

online oktatás
távoktatás
iskola
tanítás

Most

20:21

A portugálok ellen javítottak a németek

A német válogatott egygólos hátrányból fordítva magabiztos, 4-2-es győzelmet aratott a portugál csapat felett a labdarúgó Európa-bajnokság magyar érdekeltségű F csoportjának második fordulójában, Münchenben.
18:01, Frissítve: 19:10

Focizni jó – minden korosztálynak

Családi napot tartott a hajdújárási Vinogradar Futballklub. Az esemény alkalmával a gyerekek mellett a szülők is összemérhettél erejüket a pályán, illetve új tagok felvételére is sor került.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.