Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Online térbe költöztek az egyházak is

2020-04-01
15:06
2020-04-01
17:40
Forrás
Pannon RTV
Az egyházak működésére is kihat a rendkívüli helyzet. Nem tartanak tömeges rendezvényeket, a misék, hittanórák az online térbe költöztek. A cél a hívek megvédése a koronavírustól.

Az állami rendelkezéseket betartva a katolikus egyház püspökei nem engedélyezik a nyilvános szentmisék celebrálását. A templomok egyébként nyitva vannak, különböző időszakonként látogathatók.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szakály József szabadkai plébános elmondta, a kertvárosi plébánia közösségi oldalán mindennap délben közvetítik élőben a szentmisét: „Arra buzdítjuk a híveket, hogy jelöljék ki azt az időpontot, amikor egy szentmisét végignéznek, megpróbálnak bekapcsolódni abba az egy szentmisébe imádságosan úgy, hogy akkor tényleg mindent kizárnak a környezetükből, esetleg egy házi oltárt is készítenek, vagy éppen gyertyát gyújtanak a számítógép vagy a televízió képernyő mellett, hogy tényleg imádsággá váljék az, ha egy szentmise közvetítésbe ilyen lelki módon bekapcsolódnak.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az Evangélikus Püspökség közleményben értesítette a híveket, hogy egyházközségeikben bizonytalan ideig, de legalább virágvasárnapig nem tartanak sem istentiszteleti, sem egyéb gyülekezeti alkalmat. A hittanórákat távoktatás keretében tartják, ugyanakkor az online istentiszteletekre még nincs technikai lehetőségük, mondta Dolinszky Lenke evangélikus hittanoktató.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Dolinszky Lenke evangélikus hittanoktató: „Az is problémát okoz, hogy akinél nincs internetelérhetőség, náluk hogyan oldható meg az, hogy istentiszteleteket tudjanak követni vasárnapról vasárnapra. Ezért folyamatosan figyeljük a médiában, hogy hol közvetítenek akár Magyarországról, akár máshonnan evangélikus istentiszteleteket, és azt közöljük a hívekkel akár telefonon, akár Facebookon keresztül, hogy itt és itt tudják követni.

A Pannon RTV honlapján, illetve a Szabadkai Magyar Rádió műsorában hamarosan bővítjük a vallási tartalmakat, és online miseközvetítéseket is sugárzunk majd az otthon maradó híveknek.

Szakály József
Dolinszky Lenke
katolikus egyház
evangélikus templom

Most

Népszerű