Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Óriási a forgalom a magyar-szerb határátkelőkön

2021.07.04
16:23
2021.07.04
16:40
Forrás
Pannon RTV
Szerbia irányába több kilométeres volt a sor napközben az autópályán, és Tompánál is súlyos volt a helyzet. Aki csak teheti, válasszon a kisebb átlépők közül, vagy halassza a hétköznapokra az utazást - tanácsolják az illetékesek.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A tömeget a Nyugat-Európából érkező, főképp török vendégmunkások okozzák.

Végeláthatatlan kocsisor, köztük lakóautók, folyamatosan érkező autóbuszok a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhely Szerbiába belépő oldalán. Nyugat-Európából évi szabadságra térnek haza a vendégmunkások, most legtöbb köztük a török nemzetiségű. Mások nyaralni mennek. Az utasok szerint még a koronavírus-járvány előtti években sem tapasztaltak ekkora, a nyári idényre egyébként jellemző torlódásokat. A magyar oldalon az összes kiléptető kapu dolgozott vasárnap a déli órákban. A Szerbiába a beléptetés is gyorsan haladt.

Padányi István, Salgótarján, Magyarország
„ Három órát vártunk.
- Merre mennek?
- Görögbe mennénk, ha eljutunk.
- Nagy a forgalom az utakon egyébként?
- Az autópályán nincs, itt a határ volt egy kicsit bemelegedve.”

A Chopan család Németországban él és dolgozik. Onnan indultak haza évi szabadságra.

„ Két órát vártunk a magyar határon.
- És hova mennek?
- Törökországba utazunk. Megyünk szabadságra.
- Mit terveznek az évi szabadság alatt?
- Strandolunk, kikapcsolódunk, és ennyi.”

Mustafa és családja is Törökországba tartott. Hollandiában élnek. Már csak néhány autó választotta el őket attól, hogy belépjenek Szerbiába.

„Három órát álltunk a határon. Három órát. Ez nem jó. Láthatjátok ti is, három óra várakozás. Mi történik itt? Útlevél és indulás! Miért kell ilyen sokat várni?”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A Magyarországra utazóknak vasárnap délelőtt szinte egyáltalán nem kellett várakozniuk, a legjárhatóbbak a kisebb határátkelőhelyek voltak.

Vasárnap az úgynevezett kishatárokon is időnként torlódás alakult ki a Szerbiába belépő oldalon. A Horgos-Röszke közúti határátkelőhelyen a Magyarországról kilépő oldalon az átutazók elmondása szerint legalább másfél kilométer hosszan torlódtak fel a járművek. Ez azt jelenti, hogy a déli órákban az átutazóknak mintegy másfél-két órát kellett vesztegelniük, amíg Szerbiába be tudtak lépni.

Valamivel jobb volt a helyzet a Királyhalom-Ásotthalom átkelőn, ahol bár egyetlen sorban folyt a beléptetés Szerbiába, az utasok szerint a várakozás nem haladta meg a 45 percet vasárnap kora délután.

határ
határátkelő
határátjáró
Királyhalom
Horgos
Röszke
Tompa
Kelebia

Most

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.