Ugrás a tartalomra
Hajnal Jenő
Pannon RTV

Óriási a hiány Vajdaságban szakképzett gyógypedagógusokból

2017-10-12
19:07
2017-10-12
21:34
Forrás
Pannon RTV
Nemcsak a szakember hiányzik, a képzés lehetősége sincs meg a térségben.

Megfelelő szakember hiányában a tanító vagy az iskolapedagógus foglalkozik a gyerekekkel. A Magyar Nemzeti Tanács ebben próbál segíteni. Már az utolsó simításokat végzik a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak otthont adó szabadkai Donát Mór-házon. Az ünnepélyes átadást novemberre tervezik. A képzések azonban már folynak egy másik épületben. Két szak indult idén 25-25 résztvevővel: az egyik az inkluzív gyógypedagógia, a másik pedig a mechatronikai mesterképző szak. További szakok megnyitását is tervezik. Kettő ezek közül már folyamatban van - nyilatkozta a Közügyekben Hajnal Jenő, az MNT elnöke.     

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Az egyik az a fejlesztő gyógypedagógia. Ennek van egy képzése Zentán, de nagyon szeretnénk, hogy a Pető András Főiskolával, amelyet most integrált a Semmelweis Egyetem Budapesten, hogy azzal együtt közösen itt jövőre már elinduljon egy kondukterképzés. A másik pedig egy mentálhigiénés képzés lesz, amely pedig pedagógusoknak, művelődésszervezőknek, lelkészeknek, tehát mindazoknak, akik emberekkel találkoznak, emberekkel dolgoznak, és ahol a lelkiekkel, az emberi kapcsolatokkal esetleg gond van, fölmerül, vagy tehetségekkel kell foglalkozni, azokra is egy komoly képzés indul el. Ennek a fölvételijének meghirdetése várhatóan valahol az év utolsó hónapjaiban fog megtörténni.”

Hajnal Jenő
Magyar Képző-
Kutató- és Kulturális Központ
gyógypedagógus

Most

16:40

Enyhül az idő Vajdaságban

A viharos hétvége után ezen a héten már kissé enyhébb időjárásra számíthatunk Szerbiában, főként pedig Vajdaságban. Holnaptól már melegebb időnk lesz a meteorológusok szerint.
14:52

Jókor találkozik a szerb és magyar válogatott

Märcz Tamás szerint a jövő szempontjából jókor találkozik a magyar férfi vízilabda-válogatott a címvédő és olimpiai bajnok szerbekkel a Barcelonában zajló Európa-bajnokság keddi negyeddöntőjében.

Népszerű

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.