Ugrás a tartalomra
Hajnal Jenő
Pannon RTV

Óriási a hiány Vajdaságban szakképzett gyógypedagógusokból

2017-10-12
19:07
2017-10-12
21:34
Forrás
Pannon RTV
Nemcsak a szakember hiányzik, a képzés lehetősége sincs meg a térségben.

Megfelelő szakember hiányában a tanító vagy az iskolapedagógus foglalkozik a gyerekekkel. A Magyar Nemzeti Tanács ebben próbál segíteni. Már az utolsó simításokat végzik a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak otthont adó szabadkai Donát Mór-házon. Az ünnepélyes átadást novemberre tervezik. A képzések azonban már folynak egy másik épületben. Két szak indult idén 25-25 résztvevővel: az egyik az inkluzív gyógypedagógia, a másik pedig a mechatronikai mesterképző szak. További szakok megnyitását is tervezik. Kettő ezek közül már folyamatban van - nyilatkozta a Közügyekben Hajnal Jenő, az MNT elnöke.     

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Az egyik az a fejlesztő gyógypedagógia. Ennek van egy képzése Zentán, de nagyon szeretnénk, hogy a Pető András Főiskolával, amelyet most integrált a Semmelweis Egyetem Budapesten, hogy azzal együtt közösen itt jövőre már elinduljon egy kondukterképzés. A másik pedig egy mentálhigiénés képzés lesz, amely pedig pedagógusoknak, művelődésszervezőknek, lelkészeknek, tehát mindazoknak, akik emberekkel találkoznak, emberekkel dolgoznak, és ahol a lelkiekkel, az emberi kapcsolatokkal esetleg gond van, fölmerül, vagy tehetségekkel kell foglalkozni, azokra is egy komoly képzés indul el. Ennek a fölvételijének meghirdetése várhatóan valahol az év utolsó hónapjaiban fog megtörténni.”

Hajnal Jenő
Magyar Képző-
Kutató- és Kulturális Központ
gyógypedagógus

Most

16:26

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.
14:32

60 ezer méh egy álmennyezetben

Az ausztráliai Brisbane-ben egy házból az álmennyezet alól hatvanezer méhet kellett eltávolítani, és ötven kiló mézet szedtek ki méhészek - közölte az Euronews.

Népszerű

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.