Ugrás a tartalomra
Hajnal Jenő
Pannon RTV

Óriási a hiány Vajdaságban szakképzett gyógypedagógusokból

2017-10-12
19:07
2017-10-12
21:34
Forrás
Pannon RTV
Nemcsak a szakember hiányzik, a képzés lehetősége sincs meg a térségben.

Megfelelő szakember hiányában a tanító vagy az iskolapedagógus foglalkozik a gyerekekkel. A Magyar Nemzeti Tanács ebben próbál segíteni. Már az utolsó simításokat végzik a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak otthont adó szabadkai Donát Mór-házon. Az ünnepélyes átadást novemberre tervezik. A képzések azonban már folynak egy másik épületben. Két szak indult idén 25-25 résztvevővel: az egyik az inkluzív gyógypedagógia, a másik pedig a mechatronikai mesterképző szak. További szakok megnyitását is tervezik. Kettő ezek közül már folyamatban van - nyilatkozta a Közügyekben Hajnal Jenő, az MNT elnöke.     

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Az egyik az a fejlesztő gyógypedagógia. Ennek van egy képzése Zentán, de nagyon szeretnénk, hogy a Pető András Főiskolával, amelyet most integrált a Semmelweis Egyetem Budapesten, hogy azzal együtt közösen itt jövőre már elinduljon egy kondukterképzés. A másik pedig egy mentálhigiénés képzés lesz, amely pedig pedagógusoknak, művelődésszervezőknek, lelkészeknek, tehát mindazoknak, akik emberekkel találkoznak, emberekkel dolgoznak, és ahol a lelkiekkel, az emberi kapcsolatokkal esetleg gond van, fölmerül, vagy tehetségekkel kell foglalkozni, azokra is egy komoly képzés indul el. Ennek a fölvételijének meghirdetése várhatóan valahol az év utolsó hónapjaiban fog megtörténni.”

Hajnal Jenő
Magyar Képző-
Kutató- és Kulturális Központ
gyógypedagógus

Most

23:37, Frissítve: 23:43

Fókák Katalóniából

A héten két borjúfóka nőstényt fogadott a Szegedi Vadaspark a messzi Katalóniából, a Barcelonai Állatkertből. A tréningek nyilvánosak, a látogatók is figyelemmel kísérhetik majd az oktatásukat.
19:27, Frissítve: 19:34

Szakértői szemmel

Szakmai konferenciát szervezett a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szombaton. Az óécskai kastélyban mintegy 60-70 vajdasági és anyaországi magyar jogász cserélt tapasztalatot.
18:54, Frissítve: 18:59

Euro Show Dance Fest Magyarkanizsán

26. alkalommal rendezte meg a magyarkanizsai M-Plusz Táncklub és a Színpadi Táncok Egyesülete a “Prima Primissima” Euro Show Dance Táncfesztivált. 1112 versenyző lépett színpadra 38 táncklubból.

Népszerű