Ugrás a tartalomra
covid19.rs

Óriási negatív rekord

2022.01.11
18:34
2022.01.11
20:43
Forrás
Szerbiai RTV, 021.rs
Soha ennyi koronavírus-fertőzöttet nem regisztráltak még egy nap alatt Szerbiában, mint ma.

13.693 új fertőzöttet jegyeztek, ez több mint négyezerrel felülmúlja az eddigi csúcsot. Szakértők szerint ez már egyértelműen az omikron variáns hatása, ez a változat ugyanis sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbiak. Egy nap alatt több mint 37 ezer teszt végeztek el, ezek több mint harmada pozitív. A betegség szövődményeibe tegnap óta 22-en haltak meg, 86 ember állapota pedig kritikus, ők lélegeztetőgépen vannak.

Az utóbbi napokban naponta több száz új, koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak az Újvidéki Egészségház covid-rendelőiben. Az elmúlt 24 órában az elvégzett 469 tesztből 300 lett pozitív. Ezért a covid-ambulancián dolgozó orvos-ápoló csapatok számát négyről 12-re növelték. Nenad Vukas az Újvidéki Egészségház illetékese elmondta, ebben a hullámban zömében fiatalok jelentkeznek vizsgálatra, akik nem eddig még nem vették fel a koronavírus elleni vakcinát. A delta variáns mellett az omikront is kimutatták Újvidéken. Az új hullám beálltával az utóbbi napokban duplájára nőtt az oltakozási iránti érdeklődés. Míg eddig naponta 300-an vették fel a harmadik dózist, hétfőn 600-an jelentkeztek. Újvidéken az egészségház mellett több más oltópontot is kialakítottak.

2 816 új koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak az elmúlt 24 órában Vajdaság területén, ebből 1107-et Újvidéken. A legtöbb beteg 20 és 39 év közötti, akik között az oltatlan személyek dominálnak leginkább. A tartomány területén egyébként jelenleg 11 279 koronavírusos személyt tartanak nyilván, legtöbbet Újvidéken, szám szerint 4 424-et.

Jóval többen keresik fel a covid-rendelőket most, mint a korábban. Belgrádban például egy nap alatt 8 ezer vizsgálatot végeztek el azokon, akiknek koronavírusra utaló tüneteik voltak. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár elmondta, most a covid-rendelőkön van a nyomás, kevésbé a kórházakon, ami az omikron terjedésére utal. Ugyanakkor még mindig magas a kórházban lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma, tehát a delta variáns is jelen van. Đerlek szerint továbbra is komoly és aggodalomra okot adó a járványhelyzet, nem szabad félvállról venni. 

Szerbia
koronavírus
koronavírus elleni védőoltás
koronavírus-járvány
koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzött

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.