Ugrás a tartalomra
Sea-Watch 3 az olasz kikötőben
Tanjug/AP/Annalisa Camilli

Őrizetbe vették a Sea-Watch 3 mentőhajó kapitányát Olaszországban

2019-06-30
10:45
2019-06-30
11:11
Forrás
euronews, infostart.hu
A migránsokat szállító hajó engedély nélkül kötött ki az olasz partokon. A vízi jármű negyven menekülővel a fedélzetén két héten át várta a partra szállás engedélyezését.
Partot ért a Sea-Watch 3

Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini korábban betiltotta a migránsokat szállító civil és segélyszervezetek hajóinak, hogy kikössenek Olaszországban. Így, amint Lampedusa szigeténél partot ért a német civil szervezet holland felségjelzésű járműve, az olasz rendőrök azonnal letartóztatták a kapitányt. Carola Rakete ellen illegális bevándorlás elősegítése, olasz katonai hajóval szemben tanúsított ellenállás, valamint hajószerencsétlenség okozás szándéka címén indított eljárást az illetékes olasz ügyész. A kapitány akár tízéves börtönbüntetést is kaphat.

Letartóztatják a kapitányt

A civil mentőhajó fedélzetén tartózkodó 40 illegális afrikai bevándorló végül partra szállhatott, de sorsuk továbbra is bizonytalan. Egyelőre egy menekülttáborba vitték őket. Az olasz külügyminisztérium szerint Németország, Franciaország, Luxemburg, Finnország és Portugália felajánlotta, hogy befogad közülük néhányat.

Menekültek a kikötőben

A német és a luxemburgi külügyminiszter is állást foglalt az ügyben. „A tengeri mentőket nem lenne szabad kriminalizálni” - írta Heiko Maas a Twitteren. A német külügyminiszter arra figyelmeztette szombaton az olasz hatóságokat, hogy ne nyilvánítsák bűnözőknek azokat a jótékonysági szervezeteket, amelyek migránsokat mentenek a Földközi-tengeren.

Rendőri őrizetben a Sea-Watch 3

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter arra kérte olasz hivatali kollégáját, hogy járjon közben a német hajóskapitány szabadon engedése érdekében. „Az életmentés kötelesség, és ezt soha nem lehet bűncselekménynek minősíteni. Éppen az lenne bűncselekmény, ha valaki elmulasztaná ennek a kötelességnek a teljesítését” - írta Asselborn a Facebookon is közzétett nyílt levélben.

Carola Rakete kapitány jelenleg a pénzügyőrség fogdájában tartózkodik Lampedusán, innen a tervek szerint hétfőn szállítják át Agrigento egyik börtönébe.

Sea-Watch
mentőhajó
menekültek
Olaszország

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.