Ugrás a tartalomra
Pixabay/905513

Őrizzük meg nyelvi sokszínűségünket Vajdaságban!

2021.02.19
14:22
Forrás
Közlemény
Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár üzenete az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából.

Február 21-e, az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából intézett köszöntőt a Vajdaságban élőkhöz Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár.

Közleményében azt írja, az anyanyelvhasználati jog ma már az alapvető emberi jogok egyike. Az anyanyelv egy nép kulturális identitásának alapja, ami megkülönböztet, ugyanakkor arra késztet, hogy toleránsabbá és megértőbbé váljunk egymás iránt. Különösen így van ez Vajdaságban, amelyet nyelvi sokszínűség jellemez.

Vajdaságban több mint 25 különböző nemzeti kisebbség, illetve nemzeti közösség használja a saját anyanyelvét, hivatalos használatban pedig - a szerb nyelv mellett - kilenc kisebbségi nyelv is van, ezek pedig: a bolgár, a magyar, a macedón, a román, a ruszin, a szlovák, a horvát, a montenegrói és a cseh.

Őrizzük meg nyelvi sokszínűségünket Vajdaságban! - üzeni az illetékes tartományi titkár.

nyelv
anyanyelv
sokszínűség
Vajdaság
anyanyelv nemzetközi napja
Szakállas Zsolt

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.