Ugrás a tartalomra
Pixabay/905513

Őrizzük meg nyelvi sokszínűségünket Vajdaságban!

2021.02.19
14:22
Forrás
Közlemény
Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár üzenete az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából.

Február 21-e, az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából intézett köszöntőt a Vajdaságban élőkhöz Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár.

Közleményében azt írja, az anyanyelvhasználati jog ma már az alapvető emberi jogok egyike. Az anyanyelv egy nép kulturális identitásának alapja, ami megkülönböztet, ugyanakkor arra késztet, hogy toleránsabbá és megértőbbé váljunk egymás iránt. Különösen így van ez Vajdaságban, amelyet nyelvi sokszínűség jellemez.

Vajdaságban több mint 25 különböző nemzeti kisebbség, illetve nemzeti közösség használja a saját anyanyelvét, hivatalos használatban pedig - a szerb nyelv mellett - kilenc kisebbségi nyelv is van, ezek pedig: a bolgár, a magyar, a macedón, a román, a ruszin, a szlovák, a horvát, a montenegrói és a cseh.

Őrizzük meg nyelvi sokszínűségünket Vajdaságban! - üzeni az illetékes tartományi titkár.

nyelv
anyanyelv
sokszínűség
Vajdaság
anyanyelv nemzetközi napja
Szakállas Zsolt

Most

17:31, Frissítve: 17:36

Beléphetnek Magyarországra az ott érettségiző diákok

Beléphetnek Magyarország valamennyi megnyitott határátkelőhelyén azok a külföldön tartózkodó diákok, akik az érettségi vizsgán történő részvételüket igazolni tudják az intézmény vizsgabehívójával, május 2-a és 26-a, valamint június 2. és 26. között.
16:19, Frissítve: 17:29

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!