Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Örömvasárnap

2019-12-15
08:00
2019-12-15
22:49
Forrás
Pannon RTV
Advent harmadik vasárnapján az Úr eljövetelének közeledtét ünnepeljük. Meggyújtjuk a rózsaszín gyertyát az adventi koszorún.

Örömvasárnapra meggyulladt a harmadik gyertya is a várakozást jelképező adventi koszorún. Ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, mert a karácsonyra történő lelki felkészülés második felének kezdetét jelzi. Advent harmadik vasárnapja az örömé: az Úr eljövetelének közelségét ünnepeljük és Szűz Máriát dicsőítjük, aki megszülte a Fiút. A mai istentiszteleten szólhatott az orgona.

Gyermekkorában szüleivel, most már kedvesével jár templomba Balla Georgina. Megtisztulást és örömöt nyújt lelkének a vasárnapi mise meghallgatása. „Készülődünk a karácsonyra, szüleim örök életemben mindig templomba vezettek. Nekem ez már szokássá alakult. Fontos, hogy minden adventi vasárnap itt legyek a templomban, mert ez egy megnyugvás számomra.”

A szabadkai Szent Mihály ferences rendi templomban a vasárnapi ünnepi liturgián miseszolgálatot teljesített az ipolybalogi Szent Korona Kórus. Kökény István, a kórus tagja: „Advent harmadik vasárnapján itt, a Ferences templomban, Szabadkán teljesítünk egy miseszolgálatot, tegnap pedig a Szent Teréz-templomban este adtunk egy koncertet.”

Dezső Péter ferences atya örömvasárnapi prédikációjában arról beszélt, hogy az Úr eljövetelének izgalmas, várakozási időszakába érkeztünk. Ez egy áldásos, egy kegyelmi időszak, és áldott az az ember, akinek van kire várnia, mert ez ízt és értelmet ad életünknek - mondta el a ferences testvér. „Ma az öröm vasárnapja van. Visszaemlékszem, mikor áramkimaradások voltak annak idején, nálunk és a családban gyerekként izgatottan vártam az áram megjövetelét. Nemcsak vártam, hanem a testvéreimmel vártuk együtt. Az utolsó pillanatok voltak a legfeszültebbek, a legizgalmasabbak, és akkor tudtuk pontosan, hogy nyolc órakor kell megjönnie az áramnak, és meg is jött, és berobbant a fény a szobánkba, mi pedig örömujjongásba törtünk ki. És pont ez a várakozásnak az örömteli pillanata, amikor csodálkozva és mindannyian örülve tudjuk megpillantani azt, akire várunk.”

Már három gyertya ég az adventi koszorún. A világító gyertyák számának növekedése a növekvő fényt szimbolizálja. Advent harmadik vasárnapján rózsaszín gyertyát gyújtottunk meg. Ez az örömteljes várakozást jelképezi.

örömvasárnap
advent
harmadik vasárnap
rózsaszín
gyertya
Szent Korona kórus
Ferences templom
Dezső Péter

Most

20:43, Frissítve: 22:26

Még az idén tetőzhet a járvány

Nem tudni, hogy alakul a járványhelyzet a következő időszakban, egyesek a csúcsot novemberre, decemberre teszik, míg mások csak jövő év márciusára - nyilatkozta a Pannon RTV-nek dr. Szlávik János.

Népszerű