Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Oroszországból is érkeznek koronavírus elleni védőoltásért Belgrádba

2022.02.11
16:16
2022.02.11
17:39
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is csekély az oltás iránt az érdeklődés Belgrádban. A legtöbben, akik még oltakoznak, a harmadik vakcinát kérik.

Szerbiában eddig összesen több mint 1 millió 800 ezer polgár oltakozott a harmadik dózissal.

Sara Elmazi Vlajić, Belgrád: „A harmadik oltást jöttem felvenni, a Pfizer vakcinát. Előtte két Sinopharm vakcinával oltakoztam. Olvastam, hogy a vizsgálatok kimutatták ez adja a legteljesebb védelmet. Ami az oltakozást illeti, kiskorom óta úgy lettem nevelve, hogy ha beteg vagyok az orvosokra kell hallgatnom. Számomra a vakcina felvétele elengedhetetlen volt. Amikor beütött a járvány, alig vártam, hogy felfedezzék a vakcinát, hogy ez minél előbb befejeződjön vagy enyhíteni tudjunk a helyzeten. Nem volt kérdés, hogy oltakozom-e.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Továbbra is sokan érkeznek Oroszországból a szerb fővárosba beoltatni magukat olyan vakcinával, amivel több helyre is utazhatnak a világban.

Kislenkova Elena, Oroszország: „A Szputnyik V vakcinával eddig csak Szerbiába, Törökországba és esetleg még néhány országba tudtam utazni. Az európai covid-igazolás azonban lehetővé teszi, hogy más országokba is utazhassak.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyen jelenleg napi szinten 150 és 350 között mozog a beadott vakcinák száma.

Az egészségügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a vakcina jelenti továbbra is a leghatékonyabb védelmet a koronavírus-fertőzés ellen. Ezt mutatják a covid-kórházakban tapasztaltak is. A kórházi ápolásra szorulók mintegy 70 százalékáról derül ki ugyanis, hogy oltatlan.

Azok, akiknek szükségük van rá, a negyedik oltást is felvehetik – mondta dr. Tijana Blagojević, a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátor-helyettese: „A negyedik dózist jelenleg csak az immunhiányos betegek kapják. Kizárólag egészségügyi szakember véleményével kaphatják meg. 28 nappal a harmadik dózis után vehető fel. Tehát orvos dönt arról, van-e elég antitestjük, védettek-e vagy nem, és van-e szükség további kiegészítő adagra.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A vakcinák iránti érdeklődés visszaesése miatt a szerb fővárosban az elmúlt hetekben több, bevásárlóközpontokban működő oltópontot bezártak.

koronavírus
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-járvány
koronavírus-oltás
koronavírus elleni védőoltás

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű