Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Őrsvezetőképző tábor Fejértelepen

2021.08.16
12:17
2021.08.16
16:17
Forrás
Pannon RTV
Fejértelepen szervezték meg a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség őrsvezetőképző táborát. A leendő őrsvezetők itt gyakorolták, hogyan kell a fiatal cserkészek csoportjait vezetni. A cserkészek a település melletti erdőben táboroztak le.
Pannon RTV/Payeta Maurice

Csoportos énekóra zajlott stábunk érkezésekor a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség táborában. Ez is részét képezte a napi foglalkozásoknak. A résztvevők többsége szerint a táborban elsajátítottakat a mindennapi életben is alkalmazni tudják.

Merkovity Anna, résztvevő: „Igazából én mindig is nagy példaképként tekintettem azokra, akik befejezték ezt a képzést, mivel akkora tudással rendelkeznek és akkora tudást szereztek ezen a képzésen, hogy nem csak a cserkészeten belül, hanem a mindennapi életben is lehet alkalmazni.”

A kiscserkészek közül akadt olyan, akinek még szokatlan volt az erdőben való alvás.

Perpauer Dániel például első alkalommal vett részt ilyen táborban.

„Nagyon jó a tábor. Az első és második nap nehéz volt. Új hely, új szokás, az erdőben és sátorban aludni. Nehéz volt, de most már minden oké.”

A cserkészek a természetről tanultak, különböző csomózási formákat próbáltak ki, de énekeltek is.

Zelenka Antal, őrsvezető: „A vezetőképzőből jönnek hozzánk, hogy rajtunk gyakorlatozzanak. Az után ebéd, délutáni program, ma mise is lesz, aztán tábortűz, ami a tábornak az egyik fénypontja. A gyerekeknek esti mesét olvasunk, majd takarodó.”

A cserkészév szeptemberben kezdődik, amikor őrsi gyűléseket tartanak Vajdaság-szerte - mondja Leopold Imre, a tábor parancsnoka.

„Ott tanulunk bizonyos módszereket, amelyekkel a természetben tudunk túlélni, illetve kényelmesen érezni magunkat, ezt a vadont az otthonunkká teremteni.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A táborban 9 és 12 év közötti cserkészek vettek részt, az őrsvezetőképzőben pedig 14 és 16 év közötti kamaszok gyakoroltak.

Gabona Ferenc, elnök, Vajdasági Magyar Cserkészszövetség: „A kiképzőtáborban a lényeges dolog az, hogy az őrsvezető jelölteket kiképezzük olyan módszertani ötletekkel, elméleti és gyakorlati tudással, hogy olyan tapasztalt vezetők legyenek, akik szeptembertől már új őrsöket is vezethetnek.”

A hét utolsó napján szentmisét tartottak az erdőben, az esti órákban pedig az őrsvezetők felavatása következett.

Fejértelep
cserkész
cserkésztábor
Vajdasági Magyar Cserkészszövetség
őrsvezetőképző
Gabona Ferenc

Most

19:14, Frissítve: 19:21

Olcsóbb lett a disznóhús

Néhány hét alatt közel 100 dinárt a csökkent a sertés élő súlyának kilogrammonkénti ára. Jelenleg mintegy 200 dinárt adnak kilogrammjáért, viszont az ár naponta ingadozik.
16:29, Frissítve: 16:35

Európa újabb válaszút előtt

Ne hagyjuk, hogy az illegális migráció és a menekültkérdés összemosásával a valóban rászorulóknak fordítsanak hátat - Hölvényi György sajtóközleménye.
15:22, Frissítve: 19:07

Újvidék Város napja

Ma van Újvidék Város napja. 1748 február elsején emelte Mária Terézia szabad királyi városi rangra Újvidéket. A 275. évfordulóról a Szerb Nemzeti Színházban emlékeztek meg politikusok, közéleti személyek.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.