Ugrás a tartalomra

Országos szinten csökkent, Vajdaságban nőtt az új fertőzöttek száma

2021.05.26
15:26
2021.05.26
17:17
Forrás
covid19.rs, 021.rs
387 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt egy napban Szerbiában. Az országban 10 345 tesztet végeztek el.

Elhunyt 10 beteg, ezzel 6811-re emelkedett a halottak száma. Kórházban jelenleg 981 személyt kezelnek, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen.

Darija Kisić Tepavčević, munka- és szociálisügyi miniszter arról beszélt, hogy a szociális intézmények lakóinak több mint 90 százaléka be van oltva. Hozzátette, a legidősebb korosztály ismét bebizonyította, hogy felelősségteljesen viselkedett, amikor az oltakozás mellett döntött.

„A szociális védelmi intézmények lakóinak több mint 90 százaléka be van oltva, vannak olyan intézmények, mint például az újvidéki idősek otthona, ahol 95 százalékos az átoltottság. Ez a betegség előfordulásának csökkenését eredményezte a szociális védelmi intézményekben. A mai napon összesen 12 felhasználó pozitív, többnyire a betegség enyhe formájáról van szó.”

A legutóbbi összesítés alapján Vajdaság-szerte 84 új koronavírusos esetet regisztráltak, ez a szám egy nappal korábban csak 41 volt.

A legtöbb új fertőzöttet Újvidéken jegyezték, 21-et, az előző napi nyolchoz képest.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint továbbra is az aktív munkaképes lakosság között terjed leginkább a fertőzés, az újonnan megbetegedettek többsége 30 és 50 év közötti. Jelenleg a Vajdaságban regisztrált aktív esetek száma 2155. A legtöbb beteg Újvidéken van, 406.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet illetékesei szerint az elkövetkező időszakban fokozott figyelmet kell fordítani az óvintézkedések betartására mindenhol, valamint fokozni kell a tömeges oltási kampányt, különösen a fiatalok körében.

Összesen 4 millió 380 ezer adag koronavírus elleni védőoltást adtak be eddig Szerbiában. Azok, akik mindkét adagot megkapták, 1 millió 938 ezren vannak. A beoltottak átlagéletkora 59 év. 

Szerbia
Vajdaság
koronavírus
járvány

Most

16:10, Frissítve: 16:16

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.
13:49, Frissítve: 16:36

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.