Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jaroslav Pap

Ortodox újévvárás

2021-01-13
07:47
2021-01-13
07:58
Forrás
Pannon RTV
Az ortodox egyházak a Julianus-naptárhoz igazodnak, az eltérés a Gergely-naptárhoz képest 13 nap. Így a Gergely-naptár szerinti január 13. megfelel a Julianus-rendszerben december 31-nek, azaz az újév előtti napnak.

Másnap, azaz január 14-én az ortodox újévet ünneplik. Nemcsak Szerbiában szilvesztereznek ma éjjel, de Bosznia-Hercegovinában, Ukrajnában, Oroszországban, sőt Walesben, Svájcban és Skóciában is. Szerbiában az aktuális járványügyi intézkedések miatt a legtöbben szűk családi vagy baráti körben várják az ortodox újévet. Ilyenkor sokféle sült, illetve füstölt húskészítmények kerülnek az ünnepi asztalra.

ortodox
újév
szilveszter

Most

13:15, Frissítve: 15:31

Egyelőre megmenekült az idei szőlő

Elégedettek a királyhalmi szőlősgazdák a szőlőtőkék állapotával egy héttel a Vince-napi próbametszés után. Az enyhe télnek köszönhetően eddig nem mutatkoztak fagykárok.
13:06, Frissítve: 14:02

Leégett egy családi ház Padén

Tűzeset történt hétfőn a padéi Szervó Mihály utca egyik kis családi házában. A lángok mindent tönkretettek, teljesen lakhatatlanná vált az épület.
12:43

Elhunyt Börcsök Enikő

A Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 53 évesen, éppen a születésének napján halt meg.

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.