Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Őrzöm a fogaimat, büszkén mosolygok

2022.05.17
13:52
2022.05.17
17:41
Forrás
Pannon RTV
Május 3. hete a száj és fogak egészségének hete. Május 22-ig Szerbia-szerte felhívják a figyelmet a száj és a fogak egészségének fontosságára, hiszen ez is az általános egészségi állapot része.

Az idei egészséghét szlogenje: Őrzöm a fogaimat, büszkén mosolygok. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet online műhelymunkákat tart a következő napokban az iskoláskor előtti intézmények számára.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Egy 2019-es kutatás szerint Szerbia lakosságának fele nem mos fogat, több mint 9 százalékuknak, vagyis minden nyolcadik felnőttnek pedig nincsenek fogaik. A Batut Közegészségügyi Intézet rámutat arra is, hogy a felnőtt lakosság csupán 8,5 százalékának van meg az összes foga. Fogászati megelőző vizsgálatokra is nagyon kevesen járnak. Megfelelő szájhigiénia nélkül pedig nincsenek egészséges fogak. A lakosság 92 százaléka szenved fogszuvasodástól, vagy valamilyen szájbetegségtől.

Dr. Zorica V. Dragaš, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet szakmunkatársa: „A száj egészsége az általános egészségi állapot, a jó közérzet és az életminőség jelentős mutatója. Nem csak a fogak egészségéről van szó, hanem a szájüregéről is, beleértve az egészséges nyelvet, a lágy és a kemény szájpadot, az ínyt és az ajkakat. Azért is fontos, mert a száj és a fogak betegsége különböző fertőzések gócpontjai lehetnek. Károsíthatják a létfontosságú szerveket, mint például a szívet, az ízületeket, fájdalmat okozhatnak, zavar alakulhat ki a rágó- és beszédfunkciókban, valamint pszichológiai problémákat is kiválthatnak, ez kifejezetten a fiataloknál jelentkezik.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A fogorvosok ajánlása szerint naponta legalább kétszer kell fogat mosni, továbbá félévente, vagy legalább évente egyszer ellenőrző vizsgálatra kell menni.

Dr. Sonja Krdžović, a Szabadkai Egészségház fogorvosa: „Ezen a héten szoktuk megszervezni a központi rendezvényünket, ellátogatunk az iskolákba, bölcsődékbe, intézkedéseket teszünk, azonban idén a járványhelyzet miatt nem leszünk ott az iskolákban, nem lesz központi rendezvényünk, de a Szabadkai Egészségház keretében az Anya és Gyermekgondozó épületében fogadjuk a gyerekeket, minden gyereket. Őket meglepjük alkalmi ajándékkal és tanácsokkal, amelyek javíthatják a száj egészségét.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Az emberek gyakran jelentéktelennek gondolják a fogak egészségét. Sokan félelem, vagy tapasztalt kellemetlenség miatt nem mennek el fogorvoshoz.

A rossz fog több betegség kiváltó oka is lehet, ezért fontos, hogy rendszeresen járjunk ellenőrző vizsgálatokra. A fogápolást és a szájhigiéniát már a kisgyermekeknél el kell kezdeni. A szakemberek szerint már az első fogak megjelenésekor érdemes elkezdeni a fogmosást, valamint az első életévet betöltött babákat ajánlott elvinni a fogorvoshoz.

fog
tematikus hét
Szabadka
fogászat
Zorica V. Dragaš
Szabadkai Közegészségügyi Intézet

Most

Népszerű