Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ostrom alatt a hagyományos érték(t)rend

2019-11-29
11:36
2019-11-29
18:28
Forrás
Pannon RTV
Értékválság, demográfiai válság, migránsválság, hatalomvágy, pénzimádat – néhány azon jelenségek közül, amelyek alapjaiban kezdik ki a hagyományos értékrendet - hangzott el csütörtök este Óbecsén.

Ostrom alatt a hagyományos érték(t)rend címmel tartottak tegnap este kerekasztal-beszélgetést az óbecsei Than Emlékházban. A rendezvény során főként az értékválságról és az abszolút értékek hiányáról volt szó. Stefaniga Csaba, okleveles gépészmérnök, Óbecse: „Az értékválság nem most kezdődött, az értékválság már jóval előbb elkezdődött, ezt látjuk az európai fejlett országokban, amikor kevés gyermek születik, munkaerőhiány van és most ért az értékválság gyümölcse oda, hogy szembesülünk vele.”

A hagyományos értékrend válságát az abszolút értékek hiánya okozza – vetették fel többször is a beszélgetés során. Világos Miklós óbecsei plébános szerint advent küszöbén különösen fontos lenne az, hogy ne csak külsőségekkel, hanem hittel teli ünnepi várakozásban teljenek ezek a napok. Világos Miklós, plébános, Óbecse: „Vannak, akik szépen és jól megőrizték ezeket az értékeket, mert van olyan hitbeli hátterük, ami ebben megtartotta őket, mások meg kevésbé. Talán úgy tűnik, hogy azok vannak többen, akik kevésbé, de a kereszténység szempontjából soha nem a számok voltak a fontosak, nem a mennyiség, hanem a minőség.”

Családon belül a legfontosabb hitelesen közvetíteni az értéket. A Koncz házaspár négy gyermeket nevel, szerintük az egészséges családok egészséges társadalmat építenek. Dr. Koncz Mónika, általános orvos, Óbecse: „A mi személyes példánk az egymásra való odafigyelés, a mindennapi mese, átbeszélni az aznap történteket, megvitatni a jót is, a rosszat is, és ez a gyerekekben maradandó élményeket hagy.”

Stefaniga Csaba három gyermek édesapja. Talán ezért is optimista a jövőt illetően. „Minden visszafordítható, ami az ember fejében eldől. Arra kell, hogy törekedjünk, hogy ezt átgondoljuk, logikus lépéseket tervezzünk, és azok alapján cselekedjünk.”

A kerekasztal-beszélgetést az óbecsei Alkotók és Újítók Klubja szervezte.

értékrend
válság
Óbecse
kerekasztal

Most

Népszerű