Ugrás a tartalomra
www.korosiprogram.hu

Ösztöndíjprogram a diaszpórában élő magyarság támogatására

2019-10-15
17:04
2019-10-15
17:43
Forrás
Pannon RTV
Mától november 15-ig lehet jelentkezni a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjára a déli féltekére.

A program célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, valamint a diaszpóra közösségi és kulturális életének megszervezése, a magyar nyelvismeret fejlesztése és szinten tartása a kiérkező ösztöndíjasok segítségével.

Összesen 791-en vettek részt eddig a nemzetpolitikai államtitkárság Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor programjaiban. A váci Dudás Bertalan Uruguayban volt. Montevideóban már régóta voltak tánccsoportok, gasztronómiai jellegű programok, mégis tudott újdonságokkal is előrukkolni: „Mi most behoztunk olyan főzőtanfolyamot, ami eddig még nem volt, egy dalárdát újra felélesztettünk, ami főleg az ottani idősebbeknek volt érdekes, akik már a régi dalárdában is részt vettek, illetve egy rádió műsort is csináltunk. Régóta van magyar rádió óra Uruguayban, itt egy teljesen új történelmi blokkot, történelmi műsort szerkesztettem hétről-hétre.”

Zsonda Márk budapesti néprajzkutató Argentina Chaco tartományában volt ösztöndíjas három programszakaszban. Egy száz éve elzárt területről van szó, Trianon után az elcsatolt országrészekből kerültek oda ki a magyarok: „Rájöttem, hogy csak magyar oktatással nem fogunk előrejutni, hanem valahogy meg kell teremteni, hogy egy önfenntartó, stabil közösséggé válhasson. Ezért a munkám állt egy stabilizációs programból, tudásaktualizációból, ami azt jelenti, hogy a három programszakasz alatt én 927 foglalkozást adtam le magyar, mint idegen nyelv, hon- és népismeret, illetve néptáncórákon belül, ezenkívül felkészítettem fiatalokat, hogy ösztöndíjjal Magyarországra eljöhessenek.”

A Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor a legsikeresebb programjai a nemzetpolitikai államtitkárságnak – mondta Potápi Árpád János. Az iskolai időszakhoz igazítják a Kőrösi Csoma Sándor programot, ezért hirdetik meg a déli félteke pályázatát most, ezúttal 9 hónapra.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „A szervező munka annak érdekében, hogy minden rendben menjen és mindenki pontosan, időben ki tudjon jutni az állomáshelyére, azt követelte meg tőlünk, hogy most már így októberben hirdessük meg ezt a pályázatot, gyakorlatilag mától elérhető a pályázat. A déli féltekére 2020-ban legfeljebb 40 fő mehet ki és végezheti ezt a feladatot, közülük hat fő egyházi területre fog menni, hogyha élnek a lehetőséggel, illetve hogyha az egyházak is igénylik ezt a tevékenységet.”

A célországok Latin-Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland. Olyan, magyar állampolgársággal rendelkező személy jelentkezhet, aki betöltötte 20-ik életévét, közösségszervezési tapasztalattal rendelkezik, beszél angolul vagy a célország nyelvén. A jelentkezéseket november 15-ig várják elektronikusan. Részletek a kulhonimagyarok.hu oldalon.

Kőrösi Csoma Sándor Program
Potápi Árpád János
Nemzetpolitikai Államtitkárság

Most

07:10, Frissítve: 07:17

A héten marad a változékony időjárás

Csapadékos, változékony hetünk lesz. Nem kizárt a mennydörgéssel kísért zivatar sem, amelyet jégeső kísérhet. A június hozhat változást, napsütést, szárazabb időt.
06:55

Tíznapos nemzeti gyász Spanyolországban

Ma tíznapos nemzeti gyász kezdődik Spanyolországban a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére. A gyász idejére félárbócra engedik a közintézményekre kihelyezett zászlókat.
22:35

A VIVE 25 éve

Nagy várakozás előzi meg a VIVE magyarnóták és csárdások fesztiváljának szeptember 26-ra és 27-re tervezett 25 éves jubileumi ünnepségét.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.