Ugrás a tartalomra
Panonn RTV/Tímár Zsolt

Otthon, édes otthon – Home office, vagyis munka otthonról

2020-03-27
14:30
2020-03-27
16:44
Forrás
Pannon RTV
Mit tehetünk azért, hogy megőrizzük a család nyugalmát, hogyan működhet a home office, vagyis az otthonról végezhető munka a gyerekek mellett?

Az óvodák, iskolák és egyetemek bezárása komoly megpróbáltatást jelent a családoknak. Nem könnyű megszervezni a hétköznapokat, alkalmazkodni az új helyzethez.

A szabadkai Brezovszki család megosztja a napi teendőket. A legidősebb fiú vasalt, míg testvérei a szobájukban tanultak. Az anyuka szerint a teendők felosztása során mindenkinek több szabad ideje marad a kikapcsolódásra és a közös családi programokra. A családanya, Brezovszki Tamara elmondta: „Tulajdonképpen én és a férjem is itthonról végezzük a munkát. Délelőtt igazából mindannyian elvonulunk a saját kis kuckónkba és elvégezzük a feladatainkat. Jön a délután, amikor tudunk egy kicsit együtt lenni, igyekszünk is együtt lenni, tehát azért kimegyünk a levegőre, akár szép idő van, akár esik a hó. Kint tartózkodunk egy keveset és este együtt játszunk, szórakozunk, beszélgetünk.”
 

A gyerekeknek a közösségi kapcsolatok hiánya okozza a legnagyobb gondot, míg a szülőknek az új helyzethez való alkalmazkodás, a jól megszokott napi rutinok felbomlása, és a stressz jelenti a problémát – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember. Aláhúzta: „Saját magunkat egy picit próbáljuk meg egyensúlyba hozni abban az értelemben, hogy kisebb feladatokat, célokat tűzzünk ki magunk elé. Az egy fontos dolog például, hogy a mai nap legyen úgy, ahogy elterveztük, de akkor sincs tragédia, hogyha egy-egy program, ami mára lett betervezve, picit csúszik, vagy előbb megy. Tehát egyfajta rugalmasság kell ehhez. Nyilván az is jó tud lenni, ha ugyanúgy a szülők is tartják a kapcsolatot más anyukákkal, szülőkkel. Az mindig egy jó érzés, hogy nem vagyok egyedül abban a helyzetben, amibe most kerültünk.”

Az intézményekből való kimaradás felboríthatja a gyerek által már megszokott rendszert, még akkor is, ha a bölcsi, ovi vagy iskola helyett a gyermek otthon lehet a szüleivel. A szabadkai VM4K interaktív foglalkozással kínál szórakozási lehetőséget a gyerekeknek.

Csizmár Rita, munkatárs, VM4K, Szabadka: „Alapvetően olyan játékokat próbálunk bemutatni a gyermekeknek, amelyekhez az eszközöket otthon is megtalálják. Egyszerű játékokban gondolkodunk, amelyeket könnyen el lehet készíteni, illetve el lehet sajátítani.”


 

A héten kezdődött interaktív Mesekuckó következő része vasárnap lesz elérhető a gyermekek számára.

home office
munka otthonról
otthon
család
Brezovszki Tamara
Ricz Dens Tünde
VM4K
mesekuckó
Csizmár Rita

Most

17:40

Pünkösdhétfő van

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.
15:47, Frissítve: 17:49

Stratégiai jelentőségű a Balkán-áramlat

Bulgáriának és Szerbiának is kulcsfontosságú a gázvezeték kiépítése, hiszen energiabiztonságot és hosszútávú bevételi forrást jelent - állapította meg a szerb elnök és a bolgár kormányfő.

Népszerű