Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Palicson is sok migránssal lehet találkozni

2022.11.19
13:14
2022.11.19
15:52
Forrás
Pannon RTV
Az illegális bevándorlókat a taxisok általában a Tőzegbánya erdőbe szállítják, de onnan a migránsok Palics központjába járnak bevásárolni, és a kávézókban is gyakran megfordulnak.

Palics utcáin vonulnak a migránsok a Tőzegbánya erdőből a település központjába bevásárolni. A taxiállomáson is mindig ott vannak kisebb-nagyobb csoportokban, fuvarra várnak. Reggelente a palicsi benzinkúton kávéznak. Egyesek a buszmegállón várakoznak. Az erdő felé a migránsok útvonalát a rengeteg eldobott szemét jelzi, panaszolta Nagy Katalin.

„Minden, hát azt ne is ecseteljem, hogy mi minden, és mi nincsen. Ott az alsóneműtől kezdve minden, és útközben a hátunk mögött nappal jött egy taxi, ami szintén ott valahol megállt, és kirakott belőle legalább 10-15 embert.”

A palicsi temető mindegyik bejáratánál arab nyelvű felirat jelzi, hogy a migránsok oda nem mehetnek be. A taxisok általában ott teszik ki őket. Viszmeg Katica naponta találkozik kisebb-nagyobb migránscsoportokkal Palics központjában.

„A központban vannak. Le-föl mászkálnak csomagokkal. Tehát mindig meg van rakva a kezük, éhezni nem éheznek. De hogy tízesével, hatosával, a legkisebb csoport.”

A Tőzegbánya erdő felé vezető utak mindegyike tele van szeméttel, leginkább konzervdobozokkal és műanyag palackokkal. Nagyjából három kilométerre van a palicsi temetőtől a magyar határkerítés, az erdő mélyén.

A palicsi temető környékén élők azt mondják, hogy a legtöbb illegális bevándorlót a taxisok a szabadkai befogadóközpontból szállítják a temető környékére, illetve a tőzeges erdő bejáratáig. Azt mondják, naponta átlagosan olyan 50-60 új bevándorló érkezik a tőzeges erdőbe. Ők gyakran napokat töltenek ott kisebb-nagyobb illegális migránstáborokban, amíg arra várnak, hogy megtervezzék, hogyan tudnak átjutni esetlegesen a magyar határkerítésen.

Többségük afgán, úti céljuk pedig Németország.

„- A családom Afganisztánban maradt, egyedül vagyok.
- Rendben, és próbáltál már átjutni a magyar határon?
- Nem, még nem. Bulgárián át jutottam be Szerbiába.”

„A helyzet Afganisztánban nem jó. Az élet Afganisztánban élhetetlen. Ezért Németországba megyek.”

Azt mondta, a magyar határt keményen őrzik, szinte lehetetlen átjutni a határkerítésen.

Palics
migráns

Most

07:03, Frissítve: 10:51

Kétnapos EU-csúcs kezdődik Brüsszelben

Az állam- és kormányfők találkozójának egyik fő témája az illegális bevándorlás lesz, ugyanis tavaly, csaknem annyi migráns érkezett az unió területére, mint a rekordnak számító 2015-2016-ban.

Népszerű