Ugrás a tartalomra

Pályaválasztás itthon

2023.03.17
15:55
2023.03.18
16:47
Forrás
Pannon RTV
19 oktatási intézmény mutatkozott be péntek délután a Középiskolák börzéjén Magyarkanizsán. Az eseményen közel 300 hetedik és nyolcadik osztályos tanuló vett részt, akik pályaválasztás előtt állnak.

A börzére a község minden településéről érkeztek diákok.

A Középiskolák börzéje ez egyik legnagyobb és legtöbb iskolát bemutató rendezvény a térségben. Segít a diákoknak dönteni, hogy hol és milyen szakirányt válasszanak.

Tóth Horgosi Dávid, hetedikes tanuló, Magyarkanizsa: „Már igazából alsó osztályban eldöntöttem, hogy építész mérnök szeretnék lenni, mivel nagyon szeretem a matekot, a rajzot, és most a fizikát, voltam versenyen is. A börze szerintem vagy megerősíti ezt a döntésemet. vagy megcáfolja.”

A végzős tanulók zöme már eldöntötte, hogy hova tovább.

Süge Jázmin, nyolcadikos tanuló, Magyarkanizsa: „A nyolcadik osztályt követően Szabadkára fogok menni közlekedésire, az Ivan Sarić-ba, ami ugye négyéves, és utána megyek tovább. A börze nagyon jó, nagyon jó ötlet, hogy tartanak ilyet a nyolcadikosoknak és a hetedikeseknek, mert ez könnyebbé teszi az iskolaválasztást azok számára, akik még nem tudják, hogy hova, merre tovább.”

A hetedikesek és nyolcadikosok iskolaválasztásában a középiskolások is segítettek. Pálfi Jázmin a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumot képviselte.

Pálfi Jázmin, tanuló, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka: „Igazából én mindig kötődtem a természeti tantárgyakhoz, és ez a gimnázium csak megerősített ebben, hogy itt a helyem, mert a tanárok nemcsak tanítanak minket, hanem egyben nevelnek is, és nagyban hozzájárultak a fejlődésemhez ez a három év alatt is.”

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontba a következő tanévben 90 elsőst várnak, ahol három- és négyéves szakokon tanulhatnak tovább.

Kőrösi Sóti Beáta, tanár, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa: „A mezőgazdasági szakon a mezőgazdasági technikum nyújt teljes körű kínálatot a szakmán belül, a gépészeten van hároméves szakunk, ami igen népszerű, az a gépjárműszerelő szak, illetve a hűtés-fűtés, klimatizációs berendezések szerelője, és egy négyéves szakunk van a gépészeten, az pedig a számítógépes gépész technikum.”

A börzét 11. alkalommal szervezték meg Magyarkanizsán.

Gulácsi Beáta, a pályaválasztási bizottság koordinátora, Magyarkanizsa: „Az idén 19 intézmény látogatott el hozzánk, igyekszünk a tanulók érdeklődési körének megfelelően meghívni minden olyan iskolát Vajdaság-szerte, ahol eddig tanultak tanulóink, illetve ha új intézményeket ismerünk meg, például a szabadkai Global Középiskola, ők idén első alkalommal érkeznek hozzánk.”

A tanulók és az érdeklődő szülők az intézményekbe való beiratkozásról és a szakokról is bővebb tájékoztatást kaphattak.

Magyarkanizsa
Középiskolák Börzéje
oktatási intézmény
Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont
Svetozar Marković Gimnázium
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.