Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Máriás Endre

A pályaválasztásban segítenek a gimnazistáknak

2020-01-24
08:28
2020-01-24
17:02
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott a Karriertervező programsorozat a zentai BeeHome közösségi házban. Egy informatikus, egy agrármérnök, egy újságíró és egy közlekedési mérnök mesélt a Zentai Gimnázium harmadikosainak.

Az eseményen megjelent fiatalok nagyobb részének még nincs konkrét elképzelése a továbbtanulást illetően. Úgy vélik, hogy ezek a beszélgetések segíthetnek nekik a döntésben. Opauszki Péter Pál, tanuló, Zentai Gimnázium: „Bepillanthatunk az egyetemi életbe, ami egyelőre még jobban izgat, mint a munka, mert az a következő lépcsőfok a középiskolai évek után, és látjuk, hogy hogyan is zajlik a továbbtanulás.”

Az előadók elmesélték, hogy miért pont ezt a pályát választották, illetve beszéltek az egyetemen eltöltött éveikről is. Emellett igyekeztek tanácsokkal is ellátni a fiatalokat. Fehér Szabolcs, okleveles közlekedési mérnök, Óbecse: „Amire fel akartam hívni a figyelmet az az, hogy fontos, hogy ne csak a tanulással foglalkozzanak a diákok, hanem különféle eseményeken, rendezvényeken, vagy egyesületek, civil szervezetek, ifjúsági szervezetek munkájában vegyenek részt, mozogjanak a közösségben. Ez az, ami számukra tud egy pluszt adni, hogy megállják a helyüket az egyetem után is.”

A Karriertervező rendezvénysorozatot két évvel ezelőtt hívták életre a szervezők a Zentai Gimnázium diákjainak kezdeményezésére. A mostani beszélgetés a harmadik évad első előadása volt. Máriás Endre, koordinátor, BeeHome, Zenta: „Ebben a periódusban összesen hat ilyen állomást rendezünk majd, és ezek keretében különböző szakmákkal, hivatásokkal, életutakkal ismerkednek meg a fiatalok, illetve olyan életvezetési tanácsokat kapnak a meghívott vendégektől, amelyek segíthetnek nekik nem csak most, amikor arról döntenek, hogy milyen szakon folytassák a pályafutásukat, hanem akár később is, amikor nehéz helyzetbe kerülnek.”

A rendezvénysorozat következő előadása január 29-én, szerdán lesz majd.

pályaválasztás
Zenta
BeeHome
Karriertervező
Máriás Endre

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.