Ugrás a tartalomra

A Pannon RTV munkatársai is magas rangú magyar állami kitüntetéseket vettek át

2023.03.31
20:27
2023.03.31
21:52
Forrás
Pannon RTV
Magas rangú magyar állami kitüntetéseket adtak át ma Palicson. A Pannon RTV két munkatársa is elismerésben részesült, Juhász Gábor és Kiss János Manó.

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Juhász Gábor, Közügyek című műsorunk szerkesztője és a Juhász zenekar vezetője, illetve Ezüst Érdemkeresztet adományoztak Kiss János Manó rádiós műsorvezetőnek is. Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazták továbbá Kónya-Kovács Otília újságírót, a Vajdasági Rádió és Televízió munkatársát, valamint Varjú Márta újságírót, a Magyar Szó főszerkesztőjét.

Kiss János Manó, a Pannon RTV rádiós műsorvezetője Ezüst Érdemkeresztet vehetett át a vajdasági magyar közösség érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként.

„Visszajelzés a rádióban van bőven. Nemcsak helyi jellegű, hanem szó szerint az egész világból jelentkeznek, ha úgy vesszük egészen Szabadkától kezdve Ausztráliáig, Kanadáig, mindenhonnan vannak jelentkezők. Azt jelenti, hogy ez a médiaház, ahol vagyok ez betölti azt a szerepet, amit szántak neki, hogy összekötő kapocs legyen, egy erős összekötő kapocs.”

A vajdasági magyar kulturális életben betöltött meghatározó szerepe, a magyar népzene gyűjtése, előadása és népszerűsítése érdekében végzett sokrétű tevékenysége elismeréseként kapott Magyar Arany Érdemkeresztet Juhász Gábor, a Közügyek című műsorunk szerkesztője, a Juhász zenekar vezetője.

„Az, hogy a magyarság egy ilyen rangos kitüntetéssel ismeri el azt az én több mint 20 éves munkámat, amit a népzene terén letettem, az egy nagyon jóleső érzés. De én azért úgy gondolom, hogy nemcsak nekem szól ez a kitüntetés, hanem az egész vajdasági magyar népzenész, néptáncos társadalomnak, hiszen ez egy nagy család, együtt őrizzük a hagyományokat, együtt próbáljuk népszerűsíteni ezt az óriási nagy kultúrát, ami itt, Vajdaságban található.”

Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazták Kónya-Kovács Otília újságírót, a Vajdasági Rádió és Televízió munkatársát a délvidéki magyar kultúra és a mesemondás hagyományának megőrzése érdekében nagy elhivatottsággal végzett tevékenysége elismeréseként.

„Valamikor a 2000-es években döntöttem úgy, hogy miért ne próbálnék én mesét mondani. Egy pályázatra jelentkeztem, és utána fontosnak találtam azt, hogy az ő-ző nyelvjárást, amelyet ugye én is otthon használok, hogy ezt valamiképp népszerűsítsem, és ez is egy ilyen feladat, egy szolgálat, amit továbbítok a nagyközönség felé.”

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott továbbá Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője is.

„Nagy hálát és örömet érzek. A kitüntetést, amikor megkaptam, határtalanul boldog voltam. Úgy érzem, hogy ez majd 40 éves munkámnak a megkoronázása és a több mint 12 éves főszerkesztői tevékenységemnek az elismerése.”

A kitüntetéseket Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja adta át a díjazottaknak.

„Az érdemjeleket az egyes személyek a társadalom által nagyra becsült tetteik elismeréseként kapják. Legjobb bizonyítékot látom erre, ha szétnézek a teremben jelenlévő kitüntetettek között. Egy ilyen ünnepi pillanatban legtöbbször azt szoktuk hangsúlyozni, hogy a kitüntetés az köszönetet fejez ki sok-sok év kiemelkedő tevékenységéért. A kitüntetettek életpályájukkal olyan példát állítanak az egész magyar társadalom elé, amely megtartó erejű határainkon belül és kívül egyaránt.”

Az elismerések azt is kifejezik, hogy egy nemzet tagjai vagyunk, amely akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrész megmarad, és ha minden nemzetrészben vannak olyanok, akik a magyarság érdekében tevékenykednek - emelte ki Csallóközi Eszter.

A Közügyek is beszámolt arról, hogy a műsor szerkesztője, a Juhász zenekar vezetője Magyar Arany Érdemkeresztet kapott. Juhász Gábor egy igazi közösségi ember, aki Vajdaság csaknem minden kulturális eseményén jelen van, de a Kárpát-medence magyarlakta területein is gyakran fellép, illetve még a tengerentúlra is elvitte a magyar muzsikát.

Kiss János, művésznevén Manó ugyancsak a Közügyek vendége volt. Ki ne ismerné az örökifjú lemezlovast, aki a nyolcvanas évek óta pörgeti a lemezeket. Munkatársunk jelenleg a Szabadkai Magyar Rádióban a Rádiódiszkó műsor szerkesztője és műsorvezetője, de munkásságát még felsorolni is nehéz lenne. Az elmúlt évtizedekben mindenütt ott volt, ahol a ma csak retró zenének ismert dallamok csendültek fel. Manót szintén nemzeti ünnepünk alkalmából tüntették ki Magyar Ezüst Érdemkereszttel.

Pannon RTV
magas rangú magyar állami kitüntetés

Most

13:49

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.
11:53, Frissítve: 11:58

Hagyományos disznótor Szajánban

A szajániak a koronavírus-járvány előtti évben szervezték meg az első hagyományos disznótort. A kényszerszünet után tegnap újra megtartották a rendezvényt a helyi önkéntes tűzoltó egyesület szervezésében.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.