Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV

A parlagfű elleni küzdelem nem ismer határokat

2019-09-20
16:21
2019-09-20
22:25
Forrás
Pannon RTV
Befejeződött az a Szerbia és Magyarország közötti IPA program, amely az invazív növényfajok megfékezésének lehetőségeit tanulmányozta.

Több hónapon keresztül a parlagfű terjedését és a megsemmisítésének módjait vizsgálták szerbiai és magyarországi szakemberek.

A projekt plakátja

A szerb és a magyar határ menti régióban 180 hektáron sikerült visszaszorítani a parlagfű terjedését, így a levegőben levő pollen koncentrációja is jelentősen csökkent – mondta Nemanja Erceg, projektmenedzser: „Két automatikusan működő mérőállomást állítottunk fel, egyiket a Ludasi Látogatóközpontban, a másikat pedig Magyarkanizsa területén. Emellett a gyommagvak terjedését is górcső alá vettük, mert így a jövőben olyan módokat dolgozhatunk ki, amelyekkel a leghatékonyabban megsemmisíthetők az agresszív gyomok.”

Az elmúlt húsz év éghajlatváltozása miatt a Kárpát-medencében számos új, agresszív gyom jelent meg. Magyaraországon is hatalmas problémát jelent a parlagfű terjedése, ezért a Neumann János Egyetemen a megsemmisítésének a lehetséges módozatait vizsgálják - mondta Palkovics András, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar dékánja: „Mi háromféle védekezést alkalmaztunk a parlagfűvel szemben. Kaszáltunk, bioherbiciddel és kémiai vegyszerezéssel irtottuk. A dr. Pölös Endre által kifejlesztett bioherbicid volt a leghatásosabb mód, úgyhogy ezt tudom javasolni. Ha erre lesz kereslet, akkor a határon túl is kipróbálhatjuk ezt a bioherbicidet, hogy megtapasztalhassák a parlagfű elleni védekezésben kifejtett hatását.”

A pralagfű pollenje jelentősen befolyásolja az emberek egészségi állapotát, hiszen sokuknál allergiás reakciót vált ki. Brankica Tabak tartományi környezetvédelmi altitkár kiemlte, hogy a pollenfogó csapdák fontosak a gyomok elterjedésének meghatározásakor. „Az eredmények arra mutatnak rá, hogy a jövőben hol kell fokozottabban megsemmisíteni a gyomnövényeket, mert ezáltal a lakosok egészségi állapota is javul. Ez volt a program alapvető célja, hogy a határ menti övezetben hozzájáruljunk az egészség javításához” - emelte ki az altitkár.

A programban résztvevők azt szeretnék, ha a jövőben a tartomány többi területén is hasonló méréseket végeznének és megfékeznék a gyomok terjedését.

parlagfű
Magyarország
IPA projekt
invazív növényfajok

Most

22:35

A VIVE 25 éve

Nagy várakozás előzi meg a VIVE magyarnóták és csárdások fesztiváljának szeptember 26-ra és 27-re tervezett 25 éves jubileumi ünnepségét.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.