Ugrás a tartalomra

Pásztor István szerint a pravoszláv húsvét után további enyhítések jöhetnek

2021.04.06
11:07
2021.04.06
17:35
Forrás
Pannon RTV
Akkor lehetséges részleges nyitás, ha minél több ember felveszi a védőoltást - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában Pásztor István.

A VMSZ elnöke elmondta, hogy véleménye szerint hamarosan szabadabb élete lehet azoknak, akik megkapták a védőoltást, és erről igazolásuk is van. A szerb-magyar határátlépés szabályairól is beszélt. Kiemelte, hogy a két ország között érvényben maradtak az eddigi szabályozások. Más országokból történő beutazás esetében azonban szigorítás történt - tette hozzá Pásztor István.

„Már ez a mintegy 40 százalékos átoltottság is eredményekhez vezethet, és a fokozatos nyitás lehetőségét meg fogja teremteni. Én mindenféleképpen bizakodó vagyok” - mondta az oltakozással kapcsolatban Pásztor István.

A VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában kiemelte, hogy reményei szerint a pravoszláv húsvét után tovább enyhülhetnek a szigorítások, és lassan visszatérhet minden a régi kerékvágásba. Elmondta, hogy a nyájimmunitást júniusig nem biztos, hogy elérjük az országban, mégis folytatni kell az oltakozást, mert a védőoltás az egyetlen módja a vírus visszaszorításának. 

„Én azt szeretném, ha valamikor a nyártól vissza tudnánk térni az eredeti tempóba, az eredeti, megszokott menetbe. Ez különösen a kültéri rendezvényekre kell, hogy érvényes legyen, azok vonatkozásában várja el az ember nagyobb bizonyossággal. Ez a vásárokra vonatkozik, a különböző közösségi összejövetelekre. Szerintem ebbe az irányba haladunk, és én azt remélem, hogy ez így lesz” - fogalmazott Pásztor.

Pásztor István a védőoltásokkal kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy ugyan senkit sem lehet rákényszeríteni arra, hogy felvegye a vakcinát, de senkinek sincs joga saját mulasztásával veszélyeztetni másokat. Elmondta, hogy véleménye szerint hamarosan könnyebb lesz a mozgás és az élet azok számára, akik felvették a védőoltást. A határátlépés szabályairól is beszélt. Kiemelte, hogy a szerb-magyar átkelők vonatkozásában nem történt változás.

„Továbbra is életben marad, ami eddig volt. Az ingázók, az ott tanulók szabadon jöhetnek-mehetnek. A többiek pedig Magyarországon 30 km-es sávban 24 óra alatt elmenve és visszajőve mindenféle karantén és PCR-teszt kötelezettség nélkül. Remélem, hogy ennél csak jobb lesz.”

Pásztor István elmondta ugyanakkor, hogy a más országokból történő beutazást illetően szigorítás történt. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik mondjuk Ausztriából vagy Németországból érkeznek, kötelező a 2 negatív PCR-teszt vagy a 10 napos karantén.

koronavírus
Pásztor István
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
nyájimmunitás
enyhítés

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.