Ugrás a tartalomra

Pásztor István a választásokról, a cirill betűs útirányjelző-táblákról és a megszüntetett buszjáratokról

2020.01.21
16:05
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió
Ha a lakosok igénylik a Bácsfeketehegy és Szeged közötti autóbuszt, akkor mindenképpen fontolóra kell vennie az utasszállító közvállalatnak, hogy visszaállítsa a január elején megszüntetett járatot.

Erről is beszélt ma reggel a Szabadkai Magyar Rádióban a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Pásztor István a nemrég kihelyezett csupán cirill betűs útirányjelző táblákról azt mondta, nem vették figyelembe az érvényes szabályokat, ezért az érintett önkormányzatoknak el kell járniuk az ügyben. A VMSZ elnöke a tavaszi választásokról is szólt. Várhatóan együttműködnek majd a Szerb Haladó Párttal, de addig még más feladatuk van. Azon dolgoznak például, hogy az alacsonyabb parlamenti küszöb bevezetése esetén ne kelljen több szavazatot gyűjteni egy mandátum megszerzéséhez.

Jelenleg megvan a parlamenti akarat és többség arra, hogy a választási küszöb 5 százalékról 3 százalékra csökkenjen köztársasági és önkormányzati szinten - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A VMSZ elnöke kifejtette: erről február elején dönthet a szerbiai parlament. Ezután a tartományi parlamentnek is meg kellene szavaznia egy módosítást, amellyel tartományi szinten is csökkenhet a küszöb. A politikus elmondta, amennyiben ez megtörténik, akkor el kell érni, hogy a küszöb csökkenése ne eredményezze azt, hogy több szavazat kelljen egy mandátum megszerzéséhez - tette hozzá Pásztor István.
„Mivel ez a küszöb most lejjebb kerül 3 százalékra, ezért a kieső szavazatoknak a száma sokkal kisebb fog lenni, ami azt tudja eredményezni, hogy egy mandátum megszerzéséért sokkal több szavazat fog kelleni. Ezt a helyzetet szeretnénk orvosolni. Nem egy egyszerű dolog, mert egy olyan algoritmust kell kidolgozni, ami ezt a helyzetet kezelni tudja.”

Pásztor István elmondta: a kisebbségi pártok esetében meg kell nézni, ki hogyan van bejegyezve a pártok regiszterébe, illetve fontos lenne az is, hogy megvizsgálják, az elmúlt években milyen volt a kifejtett munka. Itt a nemzeti tanácsoknak lesz nagy szerepe, hiszen ők tudják, hogy egy közösség életében egy adott párt mennyire volt jelen.
A VMSZ elnöke a Szeged és Bácsfeketehegy között megszűnt autóbuszjáratról is szólt. Együttérzését fejezte ki azokkal, akik aláírást gyűjtenek, hogy visszaálljon ez a vonal.
„Én ugyanazt gondolom erről a dologról, mint a kishegyesiek és a topolyaiak. Ennek bizonyítása jeleként holnap reggel folyamán, amikor Újvidék felé fogok menni, akkor elmegyek, és aláírom ezt a petíciót. Másrészről azt gondolom, hogy le kellene ülni, és le is fogunk ülni a közvállalat vezetőivel, a Subotica-trans vezetőivel, és megnézzük, hogy mi a probléma és mi a megoldás.”

Pásztor István arra is kitért, hogy Királyhalom és Kispiac között már csak cirill betűkkel vannak feltüntetve a települések felé vezető utakat jelző feliratok. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy régebben is volt már erre példa. Ez azért történhetett meg, mert akinek ez volt a feladata, nem vette figyelembe a szabályokat, amelyeket be kell tartani. Az érintett önkormányzatoknak el kell járniuk az ügyben.

Pásztor István
parlamenti küszöb
busz
Bácsfeketehegy
Szeged

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.