Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pásztor István a választásokról, a cirill betűs útirányjelző-táblákról és a megszüntetett buszjáratokról

2020-01-21
16:05
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió
Ha a lakosok igénylik a Bácsfeketehegy és Szeged közötti autóbuszt, akkor mindenképpen fontolóra kell vennie az utasszállító közvállalatnak, hogy visszaállítsa a január elején megszüntetett járatot.

Erről is beszélt ma reggel a Szabadkai Magyar Rádióban a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Pásztor István a nemrég kihelyezett csupán cirill betűs útirányjelző táblákról azt mondta, nem vették figyelembe az érvényes szabályokat, ezért az érintett önkormányzatoknak el kell járniuk az ügyben. A VMSZ elnöke a tavaszi választásokról is szólt. Várhatóan együttműködnek majd a Szerb Haladó Párttal, de addig még más feladatuk van. Azon dolgoznak például, hogy az alacsonyabb parlamenti küszöb bevezetése esetén ne kelljen több szavazatot gyűjteni egy mandátum megszerzéséhez.

Jelenleg megvan a parlamenti akarat és többség arra, hogy a választási küszöb 5 százalékról 3 százalékra csökkenjen köztársasági és önkormányzati szinten - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A VMSZ elnöke kifejtette: erről február elején dönthet a szerbiai parlament. Ezután a tartományi parlamentnek is meg kellene szavaznia egy módosítást, amellyel tartományi szinten is csökkenhet a küszöb. A politikus elmondta, amennyiben ez megtörténik, akkor el kell érni, hogy a küszöb csökkenése ne eredményezze azt, hogy több szavazat kelljen egy mandátum megszerzéséhez - tette hozzá Pásztor István.
„Mivel ez a küszöb most lejjebb kerül 3 százalékra, ezért a kieső szavazatoknak a száma sokkal kisebb fog lenni, ami azt tudja eredményezni, hogy egy mandátum megszerzéséért sokkal több szavazat fog kelleni. Ezt a helyzetet szeretnénk orvosolni. Nem egy egyszerű dolog, mert egy olyan algoritmust kell kidolgozni, ami ezt a helyzetet kezelni tudja.”

Pásztor István elmondta: a kisebbségi pártok esetében meg kell nézni, ki hogyan van bejegyezve a pártok regiszterébe, illetve fontos lenne az is, hogy megvizsgálják, az elmúlt években milyen volt a kifejtett munka. Itt a nemzeti tanácsoknak lesz nagy szerepe, hiszen ők tudják, hogy egy közösség életében egy adott párt mennyire volt jelen.
A VMSZ elnöke a Szeged és Bácsfeketehegy között megszűnt autóbuszjáratról is szólt. Együttérzését fejezte ki azokkal, akik aláírást gyűjtenek, hogy visszaálljon ez a vonal.
„Én ugyanazt gondolom erről a dologról, mint a kishegyesiek és a topolyaiak. Ennek bizonyítása jeleként holnap reggel folyamán, amikor Újvidék felé fogok menni, akkor elmegyek, és aláírom ezt a petíciót. Másrészről azt gondolom, hogy le kellene ülni, és le is fogunk ülni a közvállalat vezetőivel, a Subotica-trans vezetőivel, és megnézzük, hogy mi a probléma és mi a megoldás.”

Pásztor István arra is kitért, hogy Királyhalom és Kispiac között már csak cirill betűkkel vannak feltüntetve a települések felé vezető utakat jelző feliratok. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy régebben is volt már erre példa. Ez azért történhetett meg, mert akinek ez volt a feladata, nem vette figyelembe a szabályokat, amelyeket be kell tartani. Az érintett önkormányzatoknak el kell járniuk az ügyben.

Pásztor István
parlamenti küszöb
busz
Bácsfeketehegy
Szeged

Most

18:51, Frissítve: 19:49

Országos céllövő búvárverseny Szabadkán

Országos céllövő búvárversenyt és vajdasági nyílt bajnokságot tartottak ma Szabadkán. A sétaerdei medencében több mint 30 versenyző és 12 klub mérte össze ügyességét.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.