Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sava Radovanović

Pátriárkát választanak Szerbiában

2021.02.18
14:24
2021.02.18
16:59
Forrás
Pannon RTV
A belgrádi Szent Száva-templom kriptájában tartják a Szent Püspöki Zsinatot, amelyen megválasztják a Szerb Pravoszláv Egyház új, 46. pátriárkáját. A zsinat a szent liturgiával kezdődött 9 órakor, a választás pedig déltől lesz.
Tanjug/Sava Radovanović

Először történik meg, hogy a zsinatot a Pátriárka Palotán kívüli tartják. Ezúttal a belgrádi Szent Száva-templom kriptájában tartják a ceremóniát, ugyanis ott könnyebb betartani a járványügyi intézkedéseket. A 46. pátriárka megválasztása kilenc órakor liturgiával kezdődött. A pátriárka a Szerb Pravoszláv Egyház 30 érseke közül kerül ki. Az előzetes bejelentések szerint várhatóan este hét óráig megválasztják az új pátriárkát.

Tanjug/Sava Radovanović

A korábbi szertartásokhoz hasonlóan, a választást a reggeli szent liturgiával indították. A járványügyi előírások miatt az ausztrál és az új-zelandi ortodox püspök nem vesz részt a választási ceremónián, illetve rossz egészségi állapota miatt a nyugat-európai püspök sincs jelen, és a vranjei vladikánál is kimutatták a fertőzést. A pátriárkát a Szerb Pravoszláv Egyház 30 érseke közül választják meg, valamennyiüknek legalább öt év egyházmegyei szolgálata van. A zsinaton 39 személy rendelkezik szavazati joggal.

Tanjug/Sava Radovanović

A délben kezdődött közgyűlésen Vasilije szerémségi püspök elnököl, mivel Šabac egyházmegye püspöke és Valjevo egyházmegye adminisztrátora, Lavrentije kórházba került, a Szerbiai Klinikai Központban ápolják.

Az eljárás szerint az érsekek először maguk közül választanak. Végül három jelölt maradhat, de a választás ideje nincs korlátozva. A választás legfontosabb feltétele, hogy a jelenlévők több mint fele támogassa a jelölteket. Ez úgy lehetséges, hogy a szavazás során mindenki három jelölt nevét jegyzi fel. A szavazás titkos. A szavazatokat egyesítik, és a legtöbb támogatást kapott érsekek közül kerül ki az új pátriárka, mégpedig egyikük nevének apostoli sorsolásával. A leendő pátriárka nevét tartalmazó borítékot a sisojevaci kolostorból származó Matej szerzetes húzza ki a Szent Száva-templom kriptájában. A pátriárka megválasztását követően megszólalnak a harangok.

.

pátriárka
Szerbia
Belgrád
Szent Száva-templom
Szerb Pravoszláv Egyház
ortodox
Szent Püspöki Zsinat

Most

20:44, Frissítve: 21:23

Újra a Zvezda a bajnok

Ismét a Crvena zvezda nyerte a szerb labdarúgó Szuperligát. A piros-fehér belgrádi együttes meggyőző 3:1-es győzelmet aratott a Voždovac ellen az utolsó fordulóban.
19:05, Frissítve: 20:19

Tavaszi hangulatban

Tavaszi hangulat volt ma a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben, hiszen ezzel a címmel szerveztek népzenei műsort. Versmondók, citerazenekarok és kórusok mutatkoztak be.
18:20, Frissítve: 20:56

A fantasztikus Fantast

Hétfőn kezdődött és ma ért véget Óbecsén a Fantast nemzetközi zenei vetélkedő. A 9. alkalommal megszervezett eseményen az idén több mint 300 fellépő vett részt, hét ország 49 városából.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.