Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Pető-kurzust tartanak Szabadkán

2022.12.07
12:45
2022.12.07
16:15
Forrás
Pannon RTV
Pető-kurzust tartanak a VM4K és a Szekeres László Alapítvány szervezésében Szabadkán.

A kurzus lényege, hogy különböző idegrendszeri eredetű betegségben szenvedő személyek számára tartanak mozgásfejlesztő gyakorlatokat, melyek lassítják állapotuk esetleges romlását. A program a magyar kormány jóvoltából, ingyenesen valósul meg.

Molnár Mihálynál 2008-ban diagnosztizáltak Parkinson-kórt. Azóta több országban, többféle terápián vett részt. A szabadkai foglalkozáson már a kezdetektől fogva részt vesz. Szerinte a gyakorlatok sokat segítenek számára a hétköznapokban.

„Öt éve itt vagyunk, azóta sokkal könnyebben végezzük el a napi teendőket, és lelassította a folyamatot szerintem. A légkör, ami itt van a közösségben, sokat segít nekünk pszichikailag is.”

A fejlesztő foglalkozások a magyarországi Semmelweis Egyetem Pető András Kara szakemberei vezetésével zajlanak két héten át, kisebb, általában 3-5 fős csoportokban.

Kosányi Tamás, képzési szakreferens, VM4K: „24 fő vesz részt rendszeresen ebben a két hétben, ebből a 24 főből 4 gyermek páciens van. A Semmelweis Egyetem Pető András Karának három szakképzett konduktora látogatott el, és vezeti a reggel 9 órától délután 4 óráig tartó, egy-másfél órás foglalkozásokat. A foglalkozások között van egyéni foglalkozás, főként gyermekek részére, és vannak csoportos foglalkozások.”

Kosányi Tamás megerősítette, hogy a jövőben is megszervezik a kurzust a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézményben. Azok, akiknek szüksége van ilyen fejlesztésre, bátran jelentkezzenek a Szekeres László Alapítvány munkatársánál a honlapunkon is megtalálható elérhetőségen.

Telefonszám:  024/670-010

Pető-kurzus
Szabadka
fejlesztő
VM4K
Szekeres László Alapítvány
Kosányi Tamás

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.