Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Pető-módszert szeretnék meghonosítani a Délvidéken

2018-05-23
18:30
2018-05-23
19:23
Forrás
Pannon RTV
Ingyenes szűrővizsgálatot végzett ma a vele született és szerzett sérüléssel küzdő gyerekek körében a Pető Intézet Zomborban.

A vizsgálat célja a Pető-módszer, vagyis a konduktív pedagógia meghonosítása a Délvidéken.

Központi idegrendszeri problémával küzd a küllődi Dušica Ugrica kislánya. Az édesanya abban reménykedik, hogy kislánya állapota így javulhat majd, mert a hagyományos terápiával nincs megelégedve.

Dušica Ugrica, szülő, Küllőd: „Szeretném, ha sikerülne eljutni a háromhetes tanfolyamra, hogy megtanulhassam és alkalmazni tudjam a gyakorlatokat.”

Dénes Imre fiai gyógyulása érdekében jött Bácsgyulafalváról: „Ez a legfontosabb a családban, hogy egészség legyen. Hogy mit sikerül, vagy mi lesz, nem tudjuk még. Megpróbáltunk eljönni a kezelésekre meg mindenre, hogy legyen valami, hogy értékes legyen, ezt szeretnénk.”

A Kaszinó épületében zajló szűrést a zombori önkormányzat is támogatta.

Pribilla Attila, segédpolgármester, Zombor: „Nagyon jó az együttműködés a Magyar Nemzeti Tanáccsal, az Oktatási Bizottsággal, és ez az együttműködés egyik jele, hogy a Pető Intézet megjelent itt, a zombori Kaszinóban.”

A Pető-módszer egy összetett pedagógiai rehabilitációs módszer, amely nem tüneteket, sérült részeket fejleszt, hanem az egész személyiséget figyelembe véve segít, konduktív nevelési módszerrel.

Csuka Pál, nemzetközi kapcsolatokért felelős vezető, Pető András Főiskola: „A siker a mi számunkra abban lemérhető legjobban, hogy visszajönnek hozzánk a szülők, a gyerekek, hogy Vajdaságban is elmondhatjuk hogy sajnos várólistás egy kicsit a dolog. Mert annyi a jelentkező, hogy nem tudunk mindig mindenkit bevenni.”

Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke kiemelte, már 2014 óta szerveznek szűrést. Céljuk a Pető-módszer meghonosítása a Délvidéken. A projektet a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatja: „Az, ami tanítható, az pedagógia. A Nemzeti Tanács pedig fontosnak tartja, hogy el tudjunk jutni minden településre, ahol ehhez hasonló és ilyen betegségekkel küszködnek a családok.”

A szűrés után a Pető-módszert igénylők pontos száma ismert lesz Nyugat-Bácskában is, akik számára szintén elérhető lesz a június elejére tervezett háromhetes tanfolyam Szabadkán.

Pető-módszer
Zombor

Most

20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.
16:27, Frissítve: 19:00

Döntetlent játszott Dánia és Ausztrália

1:1-es döntetlen született a Dánia-Ausztrália összecsapáson az oroszországi labdarúgó világbajnokságon. Így a C csoportot Dánia vezeti négy ponttal, míg Ausztrália harmadik egy ponttal.

Népszerű

Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.