Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Petőfi-iskolák találkozója Doroszlón

2023.04.21
17:45
2023.04.21
20:14
Forrás
Pannon RTV
Ötven évvel ezelőtt ezen a településen tartották az első ilyen jellegű találkozót.

Ismét megszervezték a Petőfi-iskolák találkozóját a VM4K Mozdulj! Petőfi! nevet viselő vajdasági programsorozatának részeként. Az első ilyen jellegű találkozót 50 éve Doroszlón tartották, ahogy a mostani jubileumi találkozót is a nyugat-bácskai településen rendezték meg.

A VM4K és a vajdasági Petőfi Sándor nevét viselő iskolák a találkozóval egybekötött vetélkedőt szerveztek. A felsős diákokból álló csapatok magyar nyelv és irodalomból, valamint történelemből mérték össze tudásukat. Vastag Evelin, tanuló, Petőfi Sándor Általános iskola, Magyarcsernye: „Magyarból és történelemből is felkészültünk, egyrészt a történelemtanárral is gyakoroltunk másrészt pedig a magyartanárnővel is töltöttünk ki különböző kvízeket és verseket is olvastunk magyar órán, Petőfi verseket.”

Az első Petőfi-iskolák találkozóját 1973-ban tartották meg Doroszlón, így az 50 éves jubileumot is szintén ezen a nyugat-bácskai településen tartották meg. A helyi általános iskola igazgatónője az első találkozón még diákként vett részt. Klemm Valéria, igazgató, Petőfi Sándor Általános iskola, Doroszló: „73-ban részt vettem, mint fellépő, az akkori tánccsoportnak voltam a tagja. Csak a képekből jöttem rá, hogy ott voltam. Aztán később ahogy idősödtem és bekerültem a csapatba, többször is sikerült eljutnom, illetve mint házigazda is voltam Petőfi-találkozós.”

A találkozót a 90-es évekig rendszeresen megszervezték, ezt egy hosszabb szünet követte. Idén pedig a Petőfi 200 emlékév MOZDULJ! PETŐFI! nevet viselő vajdasági programsorozatának részeként rendezték meg ismét. Lukács Lilla, kulturális referens, VM4K: „A 2020-as évek elején, pont a kovid-időszakban, egy online verzióban felújították ezt a versenyt. Akkor az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola szervezte meg az online találkozót. Most mi egy személyes találkozóval kívánunk megemlékezni erről az 50. évfordulóról, valamint a Petőfi 200-ról.”

A kétnapos találkozón minden iskola bemutatkozhat, a diákok kiránduláson vehetnek részt, valamint csapatban megmérettethetik Petőfi Sándorról, művészetéről és a korszakáról szerzett tudásukat.

Doroszló
VM4K Mozdulj! Petőfi!

Most

21:04, Frissítve: 21:16

Kivonulnak a térségből

Eszem ágában sincs arra utasítani a szerb katonaságot, hogy lépjék át a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalat - nyilatkozta a Financial Times brit lapnak Aleksandar Vučić.
16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.