Ugrás a tartalomra
Pixabay

„Politabletta"a szélütés megelőzésére

2019-08-23
12:44
Forrás
MTI
Harmadával csökkenti a szélütés kockázatát egy tabletta, amely négy hatóanyagot tartalmaz - ezt állapította meg egy új tanulmány.

A kutatást végző iráni és brit tudósok szerint az olcsó gyógyszernek óriási hatása lehet az egészség megőrzésében. A "politabletta" vérhígító aszpirint, koleszterincsökkentőt és kétféle vérnyomáscsökkentőt tartalmaz. A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy egy bizonyos kor felett a szegény országokban mindenki számára hozzáférhetővé kéne tenni a gyógyszert, mivel ezekben a térségekben az orvosoknak kevesebb eszköz áll a rendelkezésére, és kevesebb lehetőségük van a betegek állapotának felmérésére.

A szívkoszorúér-betegségek és a szélütés világszerte a vezető halálozási okok közé tartozik, évente 15 millió ember halálát okozzák. A dohányzás, az elhízás és a testmozgás hiánya mind növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A megelőző gyógyszerkombináció szedése a kutatás szerint 35 ember közül egynél megakadályozná a súlyos szívbetegség kialakulását egy ötéves periódusban.

szélütés
agyvérzés
vérhígító
koleszterin
vérnyomás

Most

10:31, Frissítve: 10:41

Farsangi Népzenei Találkozó Topolyán

A jellegzetes tájnyelvi, illetve a szellemi örökség bemutatásán volt a hangsúly a II. Farsangi Népzenei Találkozón, amit vasárnap este a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban tartottak.

Népszerű