Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Bodzsoni Péter

Potápi: folytatódnak a nemzetpolitikai programok

2022.12.12
16:04
2022.12.12
20:20
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt tizenkét évben megkezdett nemzetpolitika folytatását ígérte a biztonság és minőség jegyében Potápi Árpád János hétfőn, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságában.

Az elmúlt tizenkét évben megkezdett nemzetpolitika folytatását ígérte a biztonság és minőség jegyében Potápi Árpád János hétfőn, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságában. A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a stratégiai célokat továbbra sem adják fel.

Potápi Árpád János kiemelte: a magyar nemzet és az ország határai immár 102 éve nem esnek egybe, ezért a magyar kormánynak cselekednie és a határon túli magyarokról is gondoskodnia kell. Rámutatott: 2022-ben elindították a cselekvő nemzet éve programot, középpontban az eredmények megőrzése, a közös cselekvés állt. Jövőre olyan tematikus évet szeretnének meghirdetni, ami a közösségépítést és a békét helyezi a központba - jegyezte meg. Mint mondta: a határon túli magyarság áprilisban egyértelműen kinyilvánította, hogy a jelenlegi magyar kormányban bízik, 94 százalékuk a Fidesz-KDNP-re szavazott a választáson.

„Az elmúlt időszakban a politikai intézmény rendszerünket is jelentősen megerősítettük. Több választásra került sor az elmúlt éveben. Kiemelném itt a Vajdasági választásokat, hiszen április harmadikán volt egyrészt a magyar parlamenti választás, ezzel párhuzamosan került sor a szerb választásokra. A VMSZ meg tudta őrizni a pozícióit, államtitkári szinten képviselteti magát a szerb kormányban. Pásztor István pedig egyben továbbra is a tartományi parlamentnek az elnöke. November tizenharmadikán a nemzeti tanácsi választás, az összefogás listája indult. Egy lista indult, amit a VMSZ állított fel és rekordszámú szavazatot kapott ez a lista” - mondta Potápi.

A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megerősítette, 2023-ban nagyságrendekkel nő a juttatások összege. Újra meghirdették a Határtalanul programot is, és számos kulturális program megvalósítását támogatja a magyar kormány. A Tamási Áron emlékév zárását követően 2023-ban Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alakalmából Petőfi emlékévet hirdetnek.

„Folytatjuk továbbra is azt a nemzetpolitikát, amit az elmúlt 12 évben a határon túli magyar emberek és itthon Magyarországon is megszokhattak, a három legfontosabb dolog a biztonság, a folytonosság és a minőség. Természetesen a stratégiai céljainkat sem fogjuk feladni.”

Párhuzamosan zajlik a családok támogatása is - hívta fel a figyelmet Potápi. Hozzátette: ők alkotják a nemzet közösségeit, ezért nagyon fontos, hogy a családok megerősítésében közösen gondolkodjanak. Eddig 42 ezer külhoni család igényelte az anyasági támogatást, a babakötvényt 38 ezren kérték, és húszezer babacsomagot adták át.

Potápi Árpád János
nemzetpolitika

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.
08:53, Frissítve: 11:03

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

A migrációs probléma bonyolult, de a megoldás egyszerű: nem kell őket beengedni! - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban. Facebook-posztjában is megerősítette: Magyarország nem lesz migránsgettó.

Népszerű