Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Potápi: A nemzetpolitikát főleg a fiatalokra lehet építeni

2019-11-21
18:35
2019-11-21
19:48
Forrás
Pannon RTV
A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy erősítse a nemzetrészek közötti kapcsolatokat, a nemzetpolitikát pedig elsősorban a fiatalokra lehet építeni - mondta Potápi Árpád János.

Mintegy 320 anyaországi és külhoni, a turizmus területén dolgozó szakember, szervező pedagógus és idegenforgalmi szolgáltató vett részt a Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul! – Több mint turizmus konferenciáján Budapesten. A Vajdahunyad-várban megtartott eseményen az előadások és workshopok mellett a konferencia keretében bemutatták a Rákóczi nyomában – Kárpát-medencei útikönyvet is.

A Határtalanul! program keretében a 2019/2020-as tanévben csaknem 101 ezer iskolás ismerheti meg a Kárpát-medencét, akik 450 ezer vendégéjszakát töltenek a határon túli területeken – mondta el a konferencia megnyitóján Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a program jelentősen segíti - főleg a turizmus területén - a határon túli magyar gazdaságok életben tartását, növekedését is: „Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nemzet, illetve a nemzetrészek közötti kapcsolatot meg tudjuk erősíteni, és elsősorban a gyerekekre és a fiatalokra tudjuk építeni a nemzetpolitikánkat.”

Potápi Árpád János kiemelte, hogy a Határtalanul! programban idén rekordszámú - 2200, az előző évinél 30 százalékkal több - pályázat érkezett. A kirándulások időtartama 3,5-ről 4,5 napra nőtt. A rengeteg jelentkezőre tekintettel a kormány 590 millió forinttal kiegészítette a pályázati keretet, így minden érvényes pályázatot benyújtó hetedikes diákcsoport utazhat.

Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója az alapkezelő felépítését és működését ismertette a jelenlevőkkel, valamint a pályázatokról és támogatásokról is tájékoztatta őket: „A középiskolások, ugye ez valamilyen szempontból új program, de nagyon fontos, hogy az a tudat, amely a középiskolában úgymond a reform és forradalmi generációban elindul, ott a nemzettudat megerősödjön.”

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese egyebek mellett arról beszélt, hogy a program nagyon fontos a magyarországi turizmus szempontjából, de a program esetében, eszköze a nemzeti összetartozás erősítésének: „Természetesen azt se felejtsük el, hogy nekünk, anyaországi magyaroknak, hatalmas felelősségünk van abban, hogy határainkon túl élő nemzettársainkat támogassuk saját kultúrájuk megtartásában. Na és itt jön az, hogy a turizmus ebben nagyon hasznos és fontos eszköz.”

A konferencián Hajnal Jenő is tartott előadást. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke Vajdaság sokszínűségéről beszélt, valamint arról, hogy mivel lehetne a magyar diákokat Vajdaságba vonzani: „Egyrészt a nyelv, amely összeköt bennünket, másrészt az emberek, akik azt a világot megteremtették, harmadrészt, mindaz, ami szellemi örökség, vagy kőként megmaradt, mint látvány, általában az idegenforgalmat ezek a látványosságok érdeklik.”

A Határtalanul! program keretében ma már nem csak magyarországi diákok utazhatnak a szomszédos országok magyarlakta területeire, hanem a külhoni magyar tanulók is a Magyarországgal szomszédos országokba, ahol más külhoni magyar fiatalokkal ismerkedhetnek meg.

Potápi Árpád János
nemzetpolitika
Székelyföld
Erdélyi Rudolf Zalán
Könnyid László
Határtalanul!
Hajnal Jenő

Most

Népszerű