Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pravoszláv húsvéti szokások

2018.04.08
18:01
2018.04.08
20:09
Forrás
Pannon RTV
Festett tojás, főtt tojás és sonka, ebben teljesen megegyeznek a katolikus és pravoszláv húsvéti szokások.

A különbségek elsősorban a sajátos ételekben vannak. Velebiten, a Kravić család tanyáján a főétel ezúttal is a hagyományos nyárson sült bárány volt.

A pravoszláv húsvétra való készülődés a Kravić családban is nagypénteken kezdődött. A család hölgytagjai húsvéti tojást festettek és megfőzték a sonka mellé a szombati reggelire szánt tojásokat is. Egy festett tojásnak azonban külön szerepe van, mondja Marija Kravić, Miloš Kravić lánya, aki Montenegróból látogatott haza a családi ünnepre.

Marija Kravić: „Az első, „házvédelmezőnek" nevezett piros tojás egész évben a házban marad, védi azt, őriz és segít minket, míg az előző húsvétról megmaradt tojást valahol a házban vagy a kertben elássuk.”

Pannon RTV

A család felnőtt férfitagjai húsvétvasárnap délelőttjén a főétel, azaz a nyárson sült bárány készítésével foglalatoskodtak.

Miloš Kravić: „A bárány 4-4 és fél órán át sül parázson, hogy a közepe és a húsban leggazdagabb részei egyenletesen átsüljenek.”

A családtagok minden jelentős ünnepet itt tartanak meg, ahol egy líkai etnoházat is kialakítottak a háziak. Ezzel is azt szerették volna elérni, hogy a faluból elszármazottakat a múltra emlékeztessék - mondta Danilo Kravić: „Azért találtuk ezt ki, hogy a látogatók, a turisták és persze azok, akik Velebitről Újvidékre, Belgrádba, Szabadkára, Zentára, Magyarkanizsára vagy távolabbra költöztek örömmel látogassanak el ide, ahol sok régi dolgot, emléktárgyat állítottunk ki.”

Pannon RTV

A nyárson sült bárányhúst gyöngytyúkleves, sült paprika, húsvéti pogácsa és finom torta kíséretében tálalták fel. A Kravić családban a szombat reggeli főtt sonka mellé egy speciális líkai tejterméket, az úgynevezett basat (bászát) is az asztalra teszik. Az ortodox hívők hétfőn meglátogatják szeretteik sírját a temetőben, ahova tojást is kivisznek.

pravoszláv húsvét
Velebit

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.
18:54, Frissítve: 19:03

Magyarország legnépszerűbb úti céljai

Magyarországon mindenszentek hosszú hétvégéjét sokan utazással töltik: Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget. Az októberi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat a Szallas.hu szerint.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.