Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A pravoszláv karácsony második napja

2023.01.08
07:31
2023.01.08
10:45
Forrás
Szerbiai RTV
Ilyenkor a barátokhoz, a keresztapákhoz, a szomszédba látogatnak el az ortodox hívek, vendégségbe mennek és vendégeket fogadnak az emberek.

Három napig tart a karácsony megünneplése. A hagyományok szerint az otthonokat nem takarítják, főleg nem seprővel.

A legörömtelibb ortodox ünnep első napja a karácsony, a második a Szent Szűzanyának szentelt Istennap, a harmadik pedig Szent István napja. A templomokban a Szent Szűzanya tiszteletére gyűlnek össze, a néphitben pedig a megbékélés és a jó cselekedetekre való emlékezés napja ez. Isten napja vagy a középső napnak nevezik, ünnepélyesen töltik, egyetértésben, barátságban, kegyelemben.

Ha valaki az ajtón kopogtat, semmiképp sem szabad visszafordítani, hanem meg kell szépen vendégelni. Az éneklés szokása is néhol megmaradt, amikor maskarába öltözött fiatalok járják a házakat egészséget és jólétet kívánnak az otthoniaknak. Egyesek kólóznak, mások díszes lovas versenyeken úgymond "fogócskáznak" Jézussal. A menyasszonyok szülőföldjüket látogatják meg, és maradnak pár napig. Az ünnepkör január 14-ig tart.

pravoszláv
karácsony
ortodox

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 17:23

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű