Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Pravoszláv újévkor elhagyhatatlan a hagyományos étel

2021.01.09
14:09
2021.01.09
18:32
Forrás
Pannon RTV
Szerényebben, családi körben tartják meg idén január 13-án a pravoszláv szilveszterezést – mondják az általunk megkérdezettek. A járvány ellenére a hagyományos ételeket idén is elkészítik. A hozzávalók beszerzése már megkezdődött.

A szabadkai Tejpiacon sok volt a vásárló, vannak, akik a pravoszláv újévre készülődnek. Különösen a mészárszékek előtt várakoztak sokan.

Jugoslav Strajinjić hentes szerint most a szerb újév előtt is sokkal jobban fogy a hús.

„Bizony, mindent vásárolnak, de a legtöbben kocsonyának valót.
- Vásárolnak-e malachúst, bárányt?
- Van, akinek most van a családi védőszentjének napja, vásárolnak bárányt és malacot is. Minden egyformán kelendő. Sokkal jobban, mint a korábbi években.
- Talán azért, mert most otthon ünnepelnek?
- Hát, igen, most többen maradnak otthon a családjukkal. Otthon ünnepelnek.
- Ön is megünnepli?
- Igen, ünneplem január 7-ét, a karácsonyt is, és 14-én lesz az újév, azt is megünneplem családi körben.”

A megkérdezett pravoszláv vallású polgárok elmondták, hogy mindkét újévet megünneplik, az elsőt főként barátokkal, szomszédokkal, akik között többféle nemzetiségűek is vannak. A pravoszláv újévet viszont már mindenki inkább családi körben tölti.

Dragan Marković: „Jön majd a fiam, a menyem, a lányom, a vejem és az unokám. Őt külön üdvözlöm. Eljönnek, ücsörgünk egy kicsit, csipegetünk, eszünk, beszélgetünk. Anyósom is velünk lakik, már 83 éves, nagyon finom asszony, ő ügyel arra, hogy minden a hagyományok szerint legyen.”

Ljubomir Ajdarić: „Lesz bárány, sült malac, csirke, ki mit kíván. Minden a terített asztalon lesz, mindenki vehet, ehet, csinálhat, amit szeretne.”

Zoran Sremac: „Gyerekkorunkban a szüleimmel ünnepi ebéd vagy vacsora volt a szerb újévre. Utána kávéházba, étterembe mentünk, népzenét hallgattunk. Itt sokféle nemzet él, ott volt a tavankúti Bunjevka is, senki sem kérdezte ki vagy, mi vagy. Népdalokat énekeltünk.”

Az általunk megkérdezettek szerint több évtizede, szüleik fiatalkorában a szerb újévet sokkal több szokás övezte. Ezek némelyikét még most is tartják a hívők, például templomba is elmegy az egész család január 14-én.

pravoszláv újév
hagyomány
tejpiac
Szabadka

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.