Ugrás a tartalomra

Predrag Kon: Lassan halad az oltakozás, új járványhullámra kell számítani

2021.07.05
09:24
2021.07.05
17:21
Forrás
Szerbiai RTV, b92
A járványügyi szakember egyes korcsoportoknak kötelezővé tenné a vakcinát.

Őszre új fertőzéshullám érkezhet, ha ilyen ütemben halad a vakcináció Szerbiában, mondta dr. Predrag Kon járványügyi szakember, a szerbiai válságstáb tagja. Szerinte nem kizárt, hogy ekkor visszatérnek a szigorúbb járványügyi intézkedések is.

Kon hozzátette, a mostani helyzetre való tekintettel egyes korcsoportok számára bevezetné a kötelező oltakozást. Mint mondta, a mostani fertőzöttek többsége fiatal, hiszen ők sokat érintkeznek másokkal, így könnyebben fertőződnek és fertőznek. A járványügyi szakember hangsúlyozta, nem értük még el a kollektív immunitás szintjét, ezért felszólítja azokat, akik még nem oltatták be magukat, hogy ezt tegyék meg.

Tatjana Jovanović szerb virológus pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy dupla ennyi beoltottra van szükség, hogy elérjük a járvány végét.

„A fiataloknak is tudniuk kell, hogy ha szeretnék folytatni a normál életet, ha koncertekre, mérkőzésekre és nyaralásra szeretnének menni, akkor muszáj, hogy oltottak legyenek, vagy valamiképp védettek kell, hogy legyenek, ha kifeküdték már a betegséget. Ha engem kérdeznek, én bevezetném a kötelező védőoltást. Mert úgy gondolom, hogy ez az egyetlen út a koronavírus elleni harcban. Mint a Szerbiai Bioetikai Társaság tagja, azt kell mondanom, hogy mindenkinek joga van eldönteni, felveszi-e az oltást vagy sem, de nincs joga veszélyeztetni mások életét.”

A nemzetközi és a szerbiai egészségügyi szakemberek egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy a delta törzs megjelenése miatt újra nagyszámú koronavírusos esetet regisztrálnak majd. Az adatok szerint egyre kevesebben veszik fel az oltást a jelenleg kedvező járványügyi adatok miatt.

Indiában, ahonnan a delta törzs indult, ismét 40 ezer körül van a napi új esetszám.

Predrag Kon
védőoltás

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.