Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Próbálkoznak a migránsok a határon

2020-09-17
17:03
2020-09-17
17:32
Forrás
Pannon RTV
A helyi lakosok állítása szerint Kelebián naponta 100-150 migráns vonul át.

Esténként a határ felé mennek, napközben pedig azok mennek Szabadka irányába, akiket elkaptak és visszatoloncoltak a magyar határrendőrök, illetve az erdőben és elhagyott épületekben megbújók járnak a település üzleteibe bevásárolni.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Migránsok nagyobb csoportja várakozott csütörtök délután a határhoz közeli egyik kelebiai buszmegállón. Szabadkára szerettek volna eljutni, onnan pedig Zomborba, mivel az észak-bácskai szerb-magyar határszakaszon már többször is próbálkoztak, de a magyar határőrség mindannyiszor elkapta és visszatoloncolta őket. Miután sem arcmaszkjuk, sem pénzük nem volt, a busz nem vette fel őket.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A kelebiai lakosok tartanak a hívatlan vendégektől.

Mezei Verona, Kelebia: „A gyerekeket féltjük. Kis nagylány unokám van, jön hozzám, mindig féltjük tőlük, mert mindig valamit kiabálnak, ide be is kiabálnak, beszólnak, és aztán mennek tovább, a gyümölcsöket leszaggatják.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Az illegális bevándorlók többsége Szíriából vagy Algériából érkezik, úti céljuk általában Németország. Az algériai Bilal is oda tart:
„- Hét hónapot töltöttem Boszniában, ami egy problémás ország, a migránsok és minden más szempontjából is. 2 napja vagyunk itt Szerbiában, Szerbia sokkal jobb.
- Próbáltál már átjutni Magyarországra?
- Igen, már kétszer is megpróbáltam átjutni a határon.
- És?
- Ausztriába, majd Németországba szeretnék eljutni.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Vannak olyanok, akik már tíznél is több alkalommal vágtak neki a magyar határkerítésnek, és azt mondták, nem tágítanak, céljuk mindenáron az Európai Unió.

Kelebia
migránsok

Most

18:15

Halálosabb lehet a mutálódott vírus

A Nagy-Britanniában regisztrált új koronavírus-variáns amellett, hogy gyorsabban képes terjedni, az első kutatások szerint 30 százalékkal halálosabb is lehet - ezt jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök.
15:34

Meghalt Larry King

Az amerikai televíziózás legendás alakja, a CNN korábbi műsorvezetője, tudósítója 87 éves korában egy Los Angeles-i kórházban hunyt el.
14:50, Frissítve: 17:26

Oltás az Újvidéki Vásár területén

Az Újvidéki Vásár egyes csarnokában szerda óta végzik a tömeges immunizációt. Első nap 1300-an, pénteken pedig már 2200-an vették fel a védőoltást. A kínai Sinopharm vakcinából kedden 5500 adag érkezett a városba, a napokban még ugyanennyi jött.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Csökkent a sertés felvásárlási ára

Decemberben több országból importáltak hízót, malacot Szerbiába, így a helyi termelő áron alul kénytelen eladni a jószágokat. A gabonaárak is emelkedtek, emiatt a takarmány áremelkedésével is számolni kell. Emellett késnek az állami támogatások is.