Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Projekt, amely által a fiatalok jobban megismerhetik a kulturális örökségüket

2022.04.20
15:50
2022.04.20
17:18
Forrás
Pannon RTV
Szakmai konferenciát tartottak a tartományi képviselőház nagytermében A fiatalok és az örökség - hagyományok és jövő a határ menti régióban című projekt keretében.

A projekt célja, hogy a határ menti régiók kulturális örökségét közelebb hozza és elérhetőbbé tegye a fiatalok számára.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A projekt célja, hogy a szerbiai és magyarországi fiatalok előadásokon, műhelymunkákon és tanulmányi utakon keresztül jobban megismerjék kulturális örökségüket, és bekapcsolódjanak a védelmének megőrzésének folyamatába. Magyar Anna, kulturális, sport és ifjúsági tanácsnok, Csongrád-Csanád megye: „A fiatalokat is meg lehet fogni ennek az együttműködésnek, egy olyan együttműködésnek, amelyik a hagyományokra alapul, és összegyűjti azokat a kincseket, amikre mindannyian büszkék lehetünk, ebből építkezhetünk. A gyökerek rendkívül fontosak, akár Csongrád-Csanád megyében, akár itt a Vajdaságban.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A kulturális örökséget képző értékek, meggyőződések, tudás és hagyományok folyamatosan fejlődnek. Alkalmazkodva a modern kor igényeihez és az új technológiákhoz lehet őket tovább őrizni és népszerűsíteni, hangzott el a konferencián. Aleksandar Simurdić, igazgató, Európai Ügyek Alapja: „A kulturális örökség és a kortárs alkotás közötti új kapcsolatok kibővítik a kreativitást és az innováció terét, összekapcsolják a múltat, a jelent és a jövőt, egyfajta platformot biztosítva a kultúrák közötti párbeszédnek és együttműködésnek.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A kulturális örökség elérhető kell, hogy legyen a szem, az érzelmek és a tapintás számára, és tartalmaznia kell a szeretetet és a tiszteletet, hangsúlyozta Dragana Milošević tartományi művelődési titkár. „Szándékosan hangsúlyozom a szeretet és tisztelet szavakat, mivel azok a szavak kell, hogy legyenek kulturális örökséghez való viszonyunkban, úgy egyénileg, mint csoportosan. Ez ékesszólóan elmondja, kik voltunk a mögöttünk álló időben, és miért vagyunk pont ilyenek, mint ma.”

A projektsorozat 2020 novemberében indult és most áprilisban ér véget.

konferencia
Aleksandar Simurdić
Európai Ügyek Alapja
Magyar Anna
Dragana Milošević

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű