Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

A rák sikeres gyógyításának előfeltétele a korai diagnózis

2020.02.03
21:08
2020.02.04
18:50
Forrás
Pannon RTV
A rák elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott előadást Újvidéken Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár.

Az eseményt a Darányi-telepi Társalgó keretében a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ szervezte.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az emlőrákkal fertőzött betegek száma Szerbiában éves szinten közel 4600 új megbetegedéssel és 1700 halálos áldozattal bővül.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Csáky S. Piroska: „Ez tulajdonképpen egy olyan népbetegség, amely azt hiszem, mindenkit kellene, hogy érdekeljen. Azt is, aki nem volt még beteg, vagy nem volt a családjában beteg. Mindenki feje felett ott lóg a lehetőség, hogy esetleg elkapja ez a vész. Minél többet tudunk a dolgokról, annál jobban meg tudjuk előzni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Vickó Ferenc előadásában arról beszélt, hogy a sikeres gyógyulás előfeltétele a korai diagnosztika: „A szív és az erek megbetegedése az, ami most a leginkább - több mint 50 százaléka - jellemző Szerbiára, ezekben betegednek meg leginkább az emberek. A daganatos betegségek 20-22%-kal járulnak hozzá. Ez van a két első helyen. A következő időszakban, a daganatos betegségek, nemcsak utolérik, de át is fogják venni az első helyet.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az államtitkár elmondta, 40 éves kor felett legalább kétévente ajánlott szűrővizsgálatra járni, ezzel megelőzve a rák kialakulásának esélyeit.

rák
emlőrák
Vickó Ferenc
Újvidék

Most

20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.
16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.